ga als een rivier
Roman

Ga als een rivier – Shelley Read

Was je fan van Waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens? In hetzelfde straatje ligt Ga als een rivier, de debuutroman van Shelley Read. Lees de recensie van Ga als een rivier hier.

Waar gaat Ga als een rivier over?

Colorado, 1948. Op een koele herfstochtend loopt de zeventienjarige Victoria Nash naar haar dorp met een gammele wagen vol perziken uit het late seizoen. Als ze een kruispunt nadert, vraagt een jongeman haar de weg. Ze kan hem negeren en snel doorlopen. Maar dat doet ze niet. Net zoals een enkele regenbui de oevers van een rivier kan uithollen en haar loop kan veranderen, zo zal de toevallige ontmoeting Victoria’s wereld op zijn kop zetten en uitwissen wie ze daarvoor was. Binnenkort zal ze gedwongen zijn om diep de natuur in te vluchten en haar leven – en haar kostbaarste bezit – achter zich te laten. Ga als een rivier is een prachtige coming-of-ageroman over een clandestiene liefde en over verlies, familie, liefde en het vinden van een thuis.

In Ga als een rivier lees je het verhaal van Victoria (Torie) Nash in de Amerikaanse stad Iola in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Ze is de dochter van een perzikboer en woont samen met haar vader, broer en oom op de perzikboerderij. Op een dag ontmoet ze Wil Moon, een Indiaan die in het kleine, bekrompen dorp niet wordt geaccepteerd. De ontmoeting met Wil zet haar leven op z’n kop en wordt ze gedwongen om diep in de natuur, in haar eentje te overleven.

‘Een waanzinnig meeslepend debuut dat je in één ruk uitleest’

Zonder te veel te verklappen van het verloop van het verhaal, wil ik het eerst hebben over de prachtige schrijfstijl van Shelley Read. Het is beschrijvend en poëtisch, maar niet te langdradig. Het boek leest als een trein en als je eenmaal bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen. Het verhaal is meeslepend, ontroerend en zit goed in elkaar. De verhaallijn speelt als een film in je hoofd af, dus het zou mij niet verbazen dat dit boek – net als Waar de rivierkreeften zingen – ook verfilmd gaat worden. Het verhaal is zo beeldend dat je de sappige perziken bijna proeft en de Colorado zon in de zomer op je huid voelt. De natuur wordt op een bijzondere manier verweven in het verhaal. De thema’s liefde, vriendschap, rouw en verdriet staan centraal.

Mooi om te lezen hoe de titel van het boek meerdere betekenissen heeft. Ik heb tot de laatste bladzijde genoten van dit boek, wat een indrukwekkend debuut! Dit is zo’n boek dat nog een paar dagen in je hoofd blijft hangen. Heb jij ook zo genoten van Waar de rivierkreeften zingen? Dan is Ga als een rivier ook iets voor jou, dat weet ik zeker!

Pluspunten
+ Meeslepend en bijzonder verhaal
+ Prachtige schrijfstijl; je vliegt er doorheen
+ Speelt als een film in je hoofd af

Minpunten
– Geen, ga dit boek lezen!

Heb jij Ga als een rivier al gelezen? Bestel hem hier op Bol.com!

ga als een rivier

Titel: Ga als een rivier
Auteur: Shelley Read
Verschenen: april 2023
Pagina’s: 320
Uitgeverij: Luitingh-Sijthof

bol-button

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *