Boeken

Fuck the quarterlife crisis – Femke Kamps

fuck the quarterlife crisis

Lees hier de recensie van het boek Fuck the Quarterlife Crisis, een boek vol ervaringsverhalen en inzichten van wetenschappers en experts over de quarterlife crisis.

Twintigers maken in hun eerste volwassen decennium veel levensbepalende keuzes. Keuzestress, prestatiedruk en chronische twijfel zijn dan ook nooit ver weg. Niet gek dat het aantal twintigers met een burn-out bijna net zo hard stijgt als het aantal filters dat wordt gebruikt om elkaar online de loef af te steken. ‘Druk zijn is succesvol’ en ‘middelmatigheid is falen’ (toch?), dus de druk lijkt groter dan ooit. En dan heb je ineens een echte dip te pakken: de quarterlife crisis.

In Fuck the quarterlife crisis gaat Femke, twintiger én ervaringsdeskundige, in vier thema’s – social media, succes, relaties en geluk – op zoek naar antwoorden op moeilijke vraagstukken en uitdagingen waar twintigers mee worden geconfronteerd. Inzichten van verschillende experts, coaches, wetenschappers en ervaringsdeskundigen vullen Femkes eigen verhaal aan. Want: waarom lijkt het alsof anderen hun shit op orde hebben terwijl jij het niet eens voor elkaar krijgt om je bh bij je onderbroek te matchen? Het resultaat is een praktische life guide met een knipoog voor twintigers, die bol staat van de herkenbare persoonlijke anekdotes, tips en inspirerende verhalen om succes, geluk en (bovenal) jezelf te vinden. Geschreven voor iedere twintiger die meer op schema loopt met het bingewatchen van haar favoriete serie dan qua leven.

Femke deelt haar eigen verhaal toen ze het allemaal niet zo goed meer wist. Hyperventilatie op weg naar een feestje, omdat ze bang was wat ze moest antwoorden als iemand zou vragen hoe het met haar ging tot huilen bij het aanzien van een all-you-can-eat buffet. Behoorlijke serious business dus.

Wat ik zo ontzettend goed aan het boek vind, is dat het geschreven is met heel veel humor, maar dat Femke ook in gesprek gaat met wetenschappers en specialisten. Zo spreekt ze bijvoorbeeld dr. Marjolijn Antheunis, social media wetenschapper. Wist je bijvoorbeeld dat Facebook positieve berichten eerder laat doorkomen in het algoritme? Mediapsycholoog Mischa Coster legt uit waarom het een denkfout is dat het positieve beeld alleen online plaatsvindt. En hoe komt het nou dat jongeren van mijn generatie zoveel te maken hebben met sociale druk en burn-outs? Je leest het allemaal en je leert er dus ook écht iets van.

‘Het gevatte opmerkingsvermogen van Femke in combinatie met de serieuze lading van het boek maakt Fuck the quarterlife crisis een absolute aanrader’

Ook belangrijk bij het lezen van het boek: leest het lekker weg? Daar kan ik alleen maar volmondig ja op zeggen. Dat komt natuurlijk door het onderwerp van het boek Fuck the quarterlife crisis, maar ook door de fijne schrijfstijl van Femke. Het is serieus waar het serieus moet zijn, maar je leest ook haar heerlijke opmerkingsvermogen terug. Zinnen als: “Niet omdat succes iets is waar je tegenaan botst en je vanaf dat moment onvermijdelijk zult zinken (insert het nummer My heart will go on)” en “omdat dit een gedenkwaardig moment is waarop ik zonder enige waarschuwing van mijn unicorn werd getrapt” en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Of dit boek een aanrader is om te lezen? It sure is! Zeker als je een twenty-something bent die even niet goed meer weet wat je aanmoet met je leven. Wellicht kun je er een les uithalen voor jezelf en doe je inspiratie op. Maar ook als jij wél alles op een rijtje hebt is dit een verhelderend en vermakelijk boek om te lezen.

fuck the quarterlife crisis

Titel: Fuck the quarterlife crisis
Auteur: Femke Kamps
Verschenen: november 2017
Pagina’s: 159
Uitgever: Thema

bol-button

Rating: 4,5/5

 

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *