Adorable Bookclub,  Boeken,  Boekrecensies,  Thriller

Flashback – Mariëtte Middelbeek

Daniëlle van onze Adorable Bookclub las het boek Flashback van de Nederlandse schrijfster Mariëtte Middelbeek. Alhoewel de schrijfster al jaren boeken uitbrengt, is Flashback haar thriller debuut.

Flashback vertelt het verhaal van de vier vriendinnen Sanne, Ilona, Anouk en Bregje, allen begin 30, en met elkaar hebben ze een vriendschap die teruggaat tot de middelbare schooltijd in Haarlem. Inmiddels zijn ze gesetteld of hebben het min of meer gemaakt in het leven. Sanne Winthers is vrijgezel en misdaadblogger. Na haar studies rechten en criminologie veranderde ze van gedachten. Geen advocatenbaan voor haar, maar het vrije bestaan van een zelfstandige. Inmiddels kan ze leven van haar werk als journaliste en blogger. Ilona Gilberti is styliste van de sterren en single moeder. Ze hoopt ooit die ene BN’er te vinden die voor haar valt. Anouk van Lens is tandarts en getrouwd. Maar haar man heeft haar bedrogen met een collega en het zorgeloze leventje staat onder druk. Bregje Stam is juf en woont in een gezinsbuurt in Almere. Ze is ook getrouwd en wil graag kinderen. Maar ze twijfelt over de houdbaarheid van haar relatie.

In de duinen bij Haarlem wordt het verminkte lichaam gevonden van de zestien jaar geleden vermiste Céline Landgraaff, toen vijftien jaar oud. Kort na die vondst komt Ilona op ongelukkige wijze te verdrinken in de grachten van Amsterdam, nadat ze al eerder aan een mysterieuze brand in haar woning is ontsnapt. Tussen beide gebeurtenissen lijkt geen verband te zijn. Tot de andere drie vriendinnen bedreigingen krijgen. Ze weten een ding zeker: iemand heeft het op hen gemunt. Maar wie is de volgende…

Flashback is het nieuwe boek van schrijfster Mariëtte Middelbeek, die al 17 boeken op haar naam heeft staan. Maar Flashback is haar thriller debuut, en wat voor een! Ik was erg onder de indruk van de vaart in het verhaal en de spanning die zo goed wordt opgebouwd, dat je wel verder wilt blijven lezen! Ik kan alvast verklappen dat ik in geen tijden zo’n thriller van Nederlandse bodem heb gelezen.

Wat voor mij deze thriller origineel maakte, is dat je eigenlijk 4 delen hebt, waarbij in elk deel 1 hoofdpersonage centraal staat. Zoals op de cover al te lezen is, worden er 3 moorden gepleegd in dit boek. Na het eerste deel is de eerste moord gepleegd en vanaf dat moment komt het verband van een moord in elk deel naar voren. Het werd daardoor extra spannend om te zien om wie het volgende deel zou draaien…

‘Ik heb in geen tijden zo’n goede thriller van Nederlandse bodem gezien’

Ik vind de personages goed uitgewerkt en ik had bij hen alle vier gelijk een beeld van hen in mijn hoofd. Dit leest heel fijn. Elk personage had zijn eigen problemen, welke voor mij wel realistisch aanvoelden en waarmee ik mee goed kon identificeren.

Ook het gebruik van social media, waar je zeker in deze tijd echt niet meer om heen kunt, was goed verwerkt in het boek. De situaties die in dit boek werden beschreven voelen dan ook als ‘echt’ aan.

Tot het einde had ik geen idee wie de dader zou kunnen zijn, pas bij het laatste deel had ik een vermoeden (welke overigens klopte). Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de reden waarom de moordenaar de personages wilde vermoorden nogal vergezocht vond. Ik vond de uitleg die ervoor gegeven werd wat zwak en ik denk dat hier nog wel meer winst behaald had kunnen worden. Naar mijn idee had dit meer diepgang mogen hebben. Ook vond ik dat de bijdrage van de politie miniem en dat werd mede veroorzaakt door het feit dat de personages zelf niet naar de politie wilden. Maar aan de andere kant waren ze wel doodsbang, wat elkaar tegen spreekt. Desondanks geef ik het boek 4 sterren en dat is het ook zeker waard!

Flashback

Titel: Flashback
Auteur: Mariëtte Middelbeek
Verschenen: April 2018
Pagina’s: 352
Uitgever: Marmer
bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *