Algemeen

3x financiële boeken die het lezen waard zijn

Financiën, het hoort er nu eenmaal bij. Ik woon zo’n 6 jaar op mezelf en ben zo volwassen als ’t maar zijn kan. Rekeningen hier, rekeningen daar. Nu ik ‘ouder’ begin te worden, merk ik dat ik het lezen van financiële boeken een stuk interessanter begin te vinden. Hoe kan je meer sparen? Wat is investeren? Ik zet 3x financiële boeken die het lezen waard zijn op een rij voor je.

Financiële boeken: welke kies ik?

En toch blijven financien voor veel mensen toch een ding. Een ongemakkelijk onderwerp om over te praten, over na te denken, laat staan om mee bezig te zijn. Ik besefte laatst dat ik het ook ongemakkelijk vind om ermee bezig te zijn. Hoeveel geld komt er binnen, hoeveel geld besteed ik iedere maand aan vaste lasten en hoeveel houd ik dan precies over voor boodschappen, kleding, leuke dingen en natuurlijk vakanties? Om mezelf meer op mijn gemak te krijgen besloot ik om me te verdiepen in financiële boeken. Want zoals CelineCharlotte op Instagram altijd zegt: “het gaat om je money mindset: de manier hoe jij over financiën denkt”.

financiële boeken

De Financiële detox, geschreven door Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden

Mijn interesse in financiën begon met het boek Financiële detox. Ik kocht dit boek in oktober ’17 en heb het boek van voor naar achter gelezen en ga er nu pas voor het eert mee aan de slag. Met de financiële detox kom je er precies achter wat er binnenkomt, wat eruit gaat en ga je bewust kijken naar al je uitgaven. Waar kan je op minderen? Zo ben ik mijn Netflix-account gaan delen én stap ik binnenkort over naar een Spotify-family account. Scheel toch weer.

Of je nu geen idee hebt waar je geld elke maand naartoe vliegt, met een grote boog om je administratiemap heen loopt of als je gewoon even wilt weten of je goed bezig bent op financieel gebied: dit is hét boek voor jou! Ook ga je een financiële detox doen, waarbij je door allerlei opdrachten orde op zaken stelt in jouw portemonnee. Dag stress en hallo geordende administratie!

Je koopt de Financiële Detox voor €19,99 (paperback) of voor €9,99 als ebook. Ik raad toch paperback aan, zodat je erin kan schrijven.

financiële boeken

Rich dad, poor dad van Robert Kiyosaki

Dit boek kreeg ik van menig website getipt als een bestseller onder de financiële boeken. Het is een interessant boek om te lezen, makkelijk om te volgen maar toch niet heel erg representatief aan manier hoe het in Nederland eraan toe gaat. Een handig boek om te lezen als je meer wilt weten over de financiële wereld. Tip: hij is ook in het Nederlands te lezen, maar wellicht toch handiger om hem in het Engels te lezen. Ik kreeg namelijk te horen dat de vertaling niet heel goed is.

Of u uit de schulden wilt komen, of aan het eind van de maand geld wilt overhouden, of bijzonder welvarend wilt worden, dit boek is een ‘must read’. Op een prettig leesbare manier leert Robert Kiyosaki u onder meer hoe geld verdiend wordt en hoe u uw inkomen kunt laten toenemen, hoe u niet alleen meer geld kunt verdienen, maar vooral hoe u het kan behouden en voor u kunt laten werken en wat de beste manier is om financieel voor uzelf te zorgen. In ‘Rijke pa, arme pa’: * Ontkracht Robert Kiyosaki het fabeltje dat u een hoog inkomen moet hebben om rijk te worden; * Betwist hij de overtuiging dat uw huis tot de activa behoort; * Laat hij ouders zien waarom ze niet op het schoolsysteem kunnen vertrouwen als het om onderricht over geld gaat; * Stelt hij voor nu en altijd vast wat activa en passiva zijn; * Leert hij u wat u uw kinderen over geld zou moeten leren als u hun een gezonde financiële toekomst wilt geven.

Je koopt Rich dad, poor dad voor zo’n €10,- (of €30,- als Nederlands boek)

financiële boeken

De beleggingsillusie van Marius Kerdel

De meeste vermogensbeheerders en beleggingsfondsen beloven veel geld voor je te verdienen. Ze blijken echter een groot deel van het rendement van hun klanten naar zichzelf toe te trekken en op de lange termijn doen ze het daarom bijna zonder uitzondering slechter dan de markt. Toch blijven beleggers op grote schaal hun geld aan ze toevertrouwen. Hoe kan dat? In De beleggingsillusie beschrijven Marius Kerdel en Jolmer Schukken beknopt en op vlotte wijze hoe er door de beleggingsindustrie een geraffineerde illusie in stand wordt gehouden. Door onze emoties aan te wakkeren en kosten te verbergen, verleiden ze ons keer op keer om die illusie na te jagen. Dat levert aantrekkelijke inkomsten op voor de vermogensbeheerders maar leidt tot hoge kosten voor beleggers. Die kosten zijn zo aanzienlijk dat beleggers uiteindelijk vaak meer dan de helft van hun opgebouwde vermogen afdragen aan hun financiële ‘helpers’. Gelukkig bieden de auteurs ook een oplossing. In drie stappen leggen ze uit hoe je je vermogen met een passend rendement kunt laten groeien. Kortom: de handleiding voor elke belegger die de crisis wil overleven.

Je koopt De beleggingsillusie voor €15,-

Wat zijn jouw favoriete financiële boeken?

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Esmeralda juni 9, 2018 at 17:16

    De financiële detox heb ik ook op de boekenplank staan. Eerst wat boeken over #girlboss zijn maar eens erbij pakken, daarna kom ik toe aan de detox 🙂

  • Leave a Reply