Films

Filmtip: De Oost

De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Weet jij er iets vanaf? Ik eigenlijk niet zoveel. Daar wilde filmmaker Jim Taihuttu verandering in brengen. 13 mei verscheen de Nederlandse film De Oost op Amazon Prime Video. Lees onze recensie van de Nederlandse film De Oost hier.

Waar gaat De Oost over?

Het is 1946 en de jonge soldaat Johan wordt uitgezonden naar de toenmalige kolonie Nederlands-Indië om orde op zaken te stellen. Als hij onder bevel van een charismatische legerkapitein de situatie echter volledig ziet escaleren, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager. De Oost is een drama over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, met rollen voor Gouden Kalf-winnaars Marwan Kenzari en Martijn Lakemeier.

Dankzij honderden films en boeken weten we alles over de Tweede Wereldoorlog en de bezetting van de Duitsers. Maar over de oorlog waar Nederland zich na de Tweede Wereldoorlog in stortte is de Nederlandse filmindustrie opvallend zwijgzaam geweest. Begrijpelijk ook, want het is een gevoelige kwestie in de Nederlandse geschiedenis. Je kunt gerust een zwarte bladzijde in de geschiedenis zeggen. De Nederlanders stonden namelijk ‘aan de verkeerde kant’ van de oorlog. Er wordt nauwelijks iets over deze oorlog gepubliceerd, laat staan dat er aandacht aan wordt besteed in het onderwijs. Met de film De Oost komt daar verandering in, want er is ook een lespakket ontwikkeld over dit tijdperk.

In de film maken we kennis met Johan de Vries (Martijn Lakemeier), die zich heeft aangemeld om naar Nederlands-Indië te gaan. Eenmaal daar blijkt dat de oorlog net even wat anders in elkaar zit dan dat ze hem thuis hebben verteld. Johan komt op de radar van kapitein Raymond Westerling (Marwan Kenzari). Hij is onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht, maar trekt vooral zijn eigen plan, wat wel eens voor verwarring zorgt.

‘Een indrukwekkende film’

De film wordt afgewisseld met flashforwards, als Johan weer terug in Nederland is. Dat maakt de film dynamisch, maar ook interessant en afwisselend. Je weet dus dat Johan levend uit Nederlands-Indië komt, maar toch ben je benieuwd hoe het afloopt. Tijdens de film leer je Johan zo steeds beter kennen, ook zijn persoonlijke verhaal, en snap je zijn verhaal. De acteurs leveren een knap staaltje acteerwerk en ondanks dat de film 2 uur en 20 minuten duurt, bouwt de spanning langzaam op en zit je helemaal in het beeldscherm. Wil je meer weten over deze oorlog? Kijk dan absoluut de film De Oost. Een indrukwekkende film die iedere Nederlander gezien zou moeten hebben.

Bekijk de trailer van De Oost hieronder. De Oost is te zien op Amazon Prime Video. 

de oost

Titel: De Oost
Regie: Jim Taihuttu
Verschenen: 2021
Duur: 150 minuten
Cast:  Martijn Lakemeier, Marwan Kenzari, Huub Smit
Genre: Oorlog, drama

Rating: 8/10

Lees hier nog meer filmrecensies.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *