Lees hier de filmrecensie van Wonder, een film over de 10-jarige August Pullman die geboren is met afwijkingen aan zijn gezicht. Hij gaat nu voor het eerst naar school.
August Pullman (Jacob Tremblay) is geboren met afwijkingen aan zijn gezicht. Bang om er niet geaccepteerd te worden hebben zijn ouders (Julia Roberts en Owen Wilson) hem nooit naar een reguliere school gestuurd. Tot nu toe. Wanneer hij voor het eerst voet zet in groep 5 verandert hij in een onwaarschijnlijke held. Waar zijn familie en nieuwe klasgenoten worstelen met gevoelens van medeleven en acceptatie, zal de buitengewone reis van Auggie bewijzen dat je niet onopgemerkt kunt blijven als je bent geboren om op te vallen.
Wanneer Auggie wordt geïntroduceerd in Wonder, is zijn gezicht verstopt onder een enorme ruimtehelm. Niet alleen omdat hij gefascineerd is door de ruimte, maar vooral omdat hij er niet uitziet als alle 10-jarigen. Hij is geboren met gezichtsvervormingen en hij heeft al 27 operaties ondergaan. Tot zijn 10e heeft hij thuis les gehad van zijn moeder, maar nu is het tijd voor hem om naar school te gaan. Volgens zijn vader gaat hij ‘als een lammetje naar de slachtbank’, maar hij moet leren om op eigen benen te staan.
Natuurlijk is er al meteen een pestkop in de klas die Auggie een freak vindt. Maar er is ook een jongen die een vriendschap met hem sluit. Een ding is zeker: de weerbare Auggie zit nooit bij de pakken neer en dat maakt hem erg sympathiek.
De film wordt verteld vanuit verschillende perspectieven, eigenlijk net als in een boek. Verrassend! Je ziet niet alleen het perspectief van Auggie, maar ook van zijn zus Via, de vriendin van Via en een klasgenootje van Auggie. Zo zien we dat Via altijd op de achtergrond heeft gestaan omdat alles in haar gezin draait om Auggie, maar zelf worstelt ze ook met typische tienermeisjesproblemen.
Vanaf het begin van de film heb je medelijden met de kleine Auggie, ik moest af en toe een klein traantje wegpinken. Zijn rol wordt vertolkt door Jacob Tremblay (het jongetje uit Room), die het erg goed doet. Ook Julia Roberts straalt weer op het witte doek. Owen Wilson vind ik zelf altijd wat minder, maar dat is een persoonlijke kwestie.
‘Wonder is een sympathieke feelgoodfilm’
De film zit mooi in elkaar en er wordt goed geacteerd. Al vind ik de dialogen tussen de kinderen soms iets te hoog gegrepen. Ik vroeg me een aantal keer af: zouden kinderen dit echt zo tegen elkaar zeggen? Het was misschien iets te volwassen allemaal. Auggie is uniek, maar de film Wonder is dat eigenlijk niet zo. Het is een typisch Amerikaans drama waarin kinderen elkaar pesten omdat ze anders zijn, maar elkaar daarna toch accepteren. Al met al is een sympathieke feelgoodfilm waar ik stiekem meer van had verwacht. Kindacteur Jacob Tremblay maakt gelukkig een heleboel goed en het feit dat ik af en toe traanogen kreeg, zegt eigenlijk ook genoeg. Aan het eind van de film heb je Auggie in je hart gesloten.
Titel: Wonder
Regie: Stephen Chbosky
Verschenen: november 2017
Duur: 1h 53m
Cast: Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay, Izabela Vidovic
Genre: Drama
Rating: 7,5/10
2 Comments
ik ben heel benieuwd naar deze film want het boek vond ik heel mooi.
Ik heb het boek twee keer gelezen inmiddels, en ik ben nog altijd verliefd op het verhaal. Wonder is absoluut een van mijn favoriete boeken. En ik zou de film ook echt heel graag zien!