Films

Film: What Maisie Knew

Titel: What Maisie Knew
Regie: Scott McGehee, David Siegel
Verschenen: oktober 2013 in Nederland
Duur: 99 minuten
Cast: Julianne Moore, Alexander Skarsgård, Onata Aprile
Genre: Drama

Susanna (Julianne Moore) en Beale (Steve Coogan) gaan uit elkaar. Ze schelden elkaar constant uit, het gaat gewoon niet meer. Zij is een gedateerde rockster, hij een drukke kunsthandelaar. Hun zevenjarige dochter Maisie staat er midden in. Om de tien dagen verhuist ze: tien dagen bij papa, tien dagen bij mama. Susanna en Beale hebben achterlijk snel nieuwe partners gevonden waar ze meteen maar mee trouwen.

Maisie’s moeder Susanna is onverantwoordelijk en denkt alleen maar aan zichzelf. Ze komt met al haar problemen naar haar 7-jarige kind. Beale lijkt een goede vader te zijn, maar is nooit thuis en vindt niet echt aansluiting bij zijn dochter. Wanneer Susanna en Beale hun dochter in de steek laten, worden hun nieuwe partners verantwoordelijk voor Maisie.

De rol van Maisie wordt gespeeld door de 6-jarige Onata Aprile. Ontzettend knap en geloofwaardig. Maisie mag dan ‘nog maar’ 7 zijn, maar ze krijgt meer mee van de scheiding dan haar ouders bewust van zijn. Je ziet alles vanuit Maisie’s perspectief. Als haar ouders ruzie hebben, krijg je flarden mee van het gesprek op gedempte toon. Directe gedachten en gevoelens blijven buiten beeld, behalve dan de droevige blik van Maisie.

Hoewel Susanna en Beale elkaar nog steeds niet kunnen verdragen en alles uitvechten over de rug van hun dochter, verliezen ze gaandeweg interesse voor hun dochter. Beale trouwt vrijwel direct na de scheiding met hun oude kindermeisje Margo. Susanna kan natuurlijk niet achterblijven en trouwt met barkeeper Lincoln. Alles om de schijn van een stabiel gezinsleven op te houden.

En schijn is het inderdaad. Moeder wil haar carrière als zangeres nieuw leven inblazen door op tournee te gaan en vader moet op de ene zakenreis na de andere. Maisie is overgeleverd aan haar nieuwe stiefouders: Lincoln en Margo, twee mensen die veel om haar geven, in tegenstelling tot haar bloedeigen ouders.

What Maisie Knew is een prachtig, ontroerend en meeslepend drama. Het besef dat haar ouders niet het beste met haar voorhebben, is hartverscheurend.

Rating: 8/10

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Rosalie november 13, 2013 at 21:47

    Lijkt mij een mooie film!

  • Leave a Reply