Filmrecensies

Film: Vaiana

moana
Lees hier de recensie van de animatiefilm Vaiana. In de Nederlandse bioscopen is de film zowel te zien in het Engels als in het Nederlands. In het Engels heet de film Moana.

Drieduizend jaar geleden trokken de grootste zeevaarders ter wereld over de stille oceaan om de vele eilanden van Oceanië te ontdekken. Tot daar op een dag een einde aan kwam en nog steeds weet niemand hoe dat ooit kon gebeuren… Walt Disney Studios presenteert Vaiana, een animatiefilm over de avontuurlijke en dappere Vaiana, die één grote missie heeft: de oceaan over zeilen en de eeuwenoude tradities van haar voorouders herstellen. Op deze spannende ontdekkingsreis ontmoet Vaiana halfgod, Maui, die haar begeleidt in haar zoektocht. Samen zeilen zij de oceaan over op een waanzinnig avontuur. Onderweg nemen zij het op tegen vreselijke monsters die hun missie proberen te dwarsbomen en ontdekt Vaiana iets waar zij altijd al naar heeft gezocht: haar identiteit.

Ook al kwam Frozen in 2013 al uit, deze animatiefilm staat nog steeds in ons geheugen gegrift. Een sprookje over zussenliefde bracht Disney weer terug aan de top. Met Moana (Nederlandse titel Vaiana) zet Disney echter nog een stapje verder. Geen typische prinses dit keer, maar een stoere, sterke vrouw Vaiana. Al vanaf kleins af aan wordt ze getrokken door de prachtige azuurblauwe oceaan. De film speelt zich af in een prachtig, fleurig decor ergens op een Polynesisch eilandje. Hagelwitte stranden, palmbomen die worden beschenen door de warme, oranje zon en prachtige groene natuur. De bevolking op het eiland leeft in harmonie met elkaar en komen niet van het eiland af, maar Vaiana droomt van verre reizen. Als het volk wordt bedreigd komt haar instinct naar boven en gaat ze op zoek naar de halfgod Maui, het tweede succes van de film. Maui is onuitstaanbaar, maar ergens ook hartverwarmend. Samen (met de gekke kip Heihei) moeten ze vechten met slechteriken en het hart terugbrengen naar Te Fiti.

Oh, had ik al verteld dat het een musicalachtige film is? En dat de liedjes echt super leuk zijn? Erg verrassend aan de film vond ik dat het dit keer eens niet gaat over liefde. In ieder geval, niet de liefde tussen de jongen en het meisje. Wel de liefde voor familie en jezelf. Vaiana kan vechten, vissen, zeilen en speerwerpen, en verslaat het engste monster zonder hulp van een man. She doesn’t need a man! Ik vond het een erg vermakelijke film en Vaiana heeft alles wat een leuke animatiefilm moet hebben: sterke karakters, een tintje spiritualiteit, een lief dier (varkentje!), een stom, grappig dier (Heihei de kip), een mooi en onverwacht verhaal en liedjes die drie dagen erna nog steeds in je hoofd hangen.

vaiana

Titel: Vaiana / Moana
Regie: Ron Clements, John Musker
Verschenen: november 2016
Duur: 113 minuten
Cast: Auli’i Cravalho, Dwayne Johnson 
Genre: Animatie

Rating: 7,8/10

Photocredits: Walt Disney Pictures

Tedje (1993) leest het liefst romans, maar een spannende thriller wordt ook altijd gewaardeerd. Ze werkt als freelance content creator en je kunt haar wakker maken voor lekker eten.

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.