Filmrecensies,  Films

Film: The Zookeeper’s Wife


The Zookeeper’s Wife draait alweer een tijdje in de bioscoop en is gebaseerd op het gelijknamige boek. Een indrukwekkend verhaal, die ik graag in de bioscoop wilde zien.

De Poolse Antonina en haar man Jan Zabinski wisten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 300 Joden uit de handen van de Nazi’s te redden door ze een schuilplek te bieden in hun dierentuin.

Waargebeurd en persoonlijk oorlogsverhaal waarin hoop centraal staat. De film vertelt op onnavolgbare wijze het verhaal van het gezin, maar ook dat van de dieren in hun dierentuin, de tijdelijke Joodse bewoners en de stad Warschau in de allesverwoestende oorlog.

Zookeepers Wife is een verfilming van het gelijknamige boek (in Nederland vertaald als Antonina’s Dierentuin) van Diane Ackerman. Zij baseerde haar verhaal op de archieven en dagboeken van Antonina Zabinski. Van het boek werden wereldwijd meer dan 500.000 exemplaren verkocht. In de Verenigde Staten stond het 54 weken in The New York Times-bestsellerlijst.

Wanneer Warschau gebombardeerd wordt ten tijden van de tweede wereldoorlog, breekt er paniek uit in de dierentuin van Warschau. Een groot deel van de dierentuin wordt getroffen, en veel dieren zijn het slachtoffer van deze vreselijke gebeurtenis. Antonina zorgt samen met haar man voor de dieren in de dierentuin. Ze wonen op het terrein samen met hun zoon. Als Polen bezet wordt, worden de laatste dieren die nog in de dierentuin aanwezig zijn, overgebracht naar Duitsland. Antonina en haar man Jan, doen er alles aan om het terrein te behouden zodat ze als de oorlog is afgelopen, alles weer kunnen opbouwen. Wanneer ze erachter komen dat de Joden in een Ghetto worden opgesloten, bedenken ze een plan om ze te helpen. Ze maken van de boerderij een varkensfokkerij, zodat ze een afleiding hebben om er Joden onder te laten duiken. En dit is niet altijd zonder gevaren.

‘Een indrukwekkend verhaal dat op een bijzondere en prachtige manier in beeld is gebracht’

Wow. Ik denk dat dat in één woord samenvat wat ik van deze film vond. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, wat het nog indrukwekkender maakt. Ik wist persoonlijk helemaal niet dat er zo’n geschiedenis schuil ging achter de dierentuin van Warschau. Deze is tot op de dag van vandaag nog open en heeft dus veel bijgedragen in de geschiedenis. De film is heftig, maar indrukwekkend mooi. De manier waarop Antonina en Jan te werk gaan om zoveel mogelijk mensen te redden (wat ze uiteindelijk ook hebben gedaan: ongeveer 300 personen!), is prachtig in beeld gebracht. De acteurs spelen hun rollen goed (al moest ik in het begin even wennen aan het Poolse accent waarmee de acteurs Engels spraken). Zelf kende ik het boek nog niet, dus ik wist niet hoe het verhaal zou aflopen. Dat heeft er toe geleid dat ik van begin tot eind geboeid was en echt iedere scène me in zijn greep hield. Ik kan deze film zeker aanraden, omdat het je iets bijbrengt over de geschiedenis van Warschau en de rol van deze mensen in de oorlog. Zeker de moeite waard om te kijken.

The Zookeeper's Wife

Titel: The Zookeeper’s Wife
Regie: Niki Caro
Verschenen: maart 2017
Duur: 127 minuten
Cast: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl
Genre: Biografie, drama, geschiedenis

Rating: 8/10

Danique (29) is content producer bij een gebiedsontwikkelaar en is dol op goede boeken. Daarnaast houdt ze van lekker eten (sushi!) en is ze gek op reizen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.