Filmrecensies, Films

Film: The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Titel: The Hobbit: The Battle of the Five Armies
Regie: Peter Jackson
Verschenen: 10 december 2014
Duur: 144 minuten
Cast: Ian McKellen, Martin Freeman, Orlando Bloom en Evangeline Lilly
Genre: Avontuur, fantasy

Ondanks dat de dwergen hun koninkrijk hebben heroverd op de draak Smaug, hebben ze onbedoeld ook een dodelijke kracht losgelaten op de wereld. Door wraak gedreven zorgt Smaug voor vele slachtoffers onder de inwoners van Lake Town. Thorin is geobsedeerd door zijn heroverde rijkdom en heeft zijn vriendschap en eer hiervoor over. Ondanks pogingen van Bilbo om hem tot reden te brengen, wordt Bilbo gedwongen een wanhopige en gevaarlijke keuze te maken. Maar er zijn ook andere en veel grotere gevaren. Gandalf ziet namelijk dat de gevaarlijke vijand Sauron enorme legers met Orcs stuurt naar de Lonely Mountain. Als de duisternis nadert, moeten dwergen, elven en mensen besluiten zich te verenigen of zich te laten vernietigen. Bilbo vecht ondertussen voor zijn leven en de levens van zijn vrienden tijdens de epische strijd van de vijf legers, waarin de toekomst van de Midden-aarde aan een zijden draadje hangt.

Mening
Wat heb ik uitgekeken naar deze film. Aan de ene kant kon ik echt niet wachten om hem te gaan bekijken, maar aan de andere kant zou dat betekenen dat ik het allerlaatste deel van The Hobbit alweer had gezien. Ja het laatste. Lord of the Rings en The Hobbit zijn done, basta, klaar. En dat vind ik erg, heel erg. Want mijn favoriete films zijn deze twee reeksen.

Maar goed, terug naar The Hobbit: The Battle of the Five Armies, het derde en laatste deel van de Hobbit-serie. In deze film staat de strijd centraal. Deze film was heel anders dan de voorgangers, want het draaide alleen maar om de gevechten in deze film. Ik zelf vind dat niet erg, maar wat ik er jammer aan vond is dat er minder van die grapjes in de film verborgen zaten omdat er nou eenmaal veel actie was. Maar het was wel ontzettend spannend. Ik zelf heb het boek niet gelezen (shame on me), dus ik wist nog niet exact hoe het ging aflopen. Vrijwel direct wordt de draak verslagen, wat we allemaal wel hadden verwacht lijkt me. Daarna begint de film pas echt. De strijd om de berg is gestart. De dwergen zijn nog altijd opzoek naar ‘The Arkenstone’, terwijl hij al die tijd in de buurt was. Dwergenkoning Thorin begint steeds meer te veranderen. Het enige wat hij wil is The Arkenstone vinden, want dan pas echt heeft hij de macht over de berg en het dwergenvolk. Maar de elfen willen hun juwelen terug die in de berg liggen, en Bard, de nieuwe leider van het vissersdorp, had ook nog een belofte met Thorin. De strijd barst los om de berg, maar al snel dreigt er een groter gevaar waar ze tegenop moeten boksen. De leider van de Orcs wil namelijk ook de berg in handen krijgen. Niet zozeer om al het goud wat daar ligt, maar vanwege de centrale ligging. De dwergen, elfen en mensen moeten zich verenigen om tegen het kwaad te strijden. En daarbij kan niet iedereen gespaard blijven…

De effecten is deze film zijn prachtig. Ik zat vaak verbaasd te kijken omdat alles zo prachtig is gemaakt. Ik vind het jammer dat de drieluik is afgelopen, maar het is wel beter. Je merkte af en toe dat er scènes bij zijn verzonnen. Er zijn namelijk verhaallijnen bij geschreven omdat er anders te weinig materiaal was. Toch vind ik dat Peter Jackson een prachtige productie heeft neergezet. De film heeft me vanaf het begin tot het eind geboeid en ik vind het nog altijd jammer dat het klaar is. The Hobbit: The Battle of the Five Armies is een spannende film vol met actie, zeker een enorme aanrader als je hebt genoten van de voorafgaande delen en van Lord of the Rings. Er rest mij nu nog maar één ding en dat is een enorme marathon met alle delen van The Hobbit en LOTR.

Rating: 8/10

Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Sandra december 23, 2014 at 13:51

  Deze film wil ik ook echt nog gaan zien, LOTR was ook al gewoon top, jammer dat deze nu de laatste is in de reeks van de hobbit, al een geluk verschijnen ze op dvd zodat we ze toch steeds opnieuw kunnen zien 😉

 • Reply beautifulday4makeup december 23, 2014 at 16:37

  Zelf vond ik het de minste van drie. Zoals je zei, miste ik de grapjes wat te veel…

 • Reply Esther december 23, 2014 at 18:46

  Ik heb hem nu al 2x gezien en hij blijft geweldig! Ik vond 2 het beste, maar daarna toch echt de laatste.

 • Reply Lisa december 24, 2014 at 08:30

  Ik wil ‘m zi-en! 🙁 Je hebt me nog enthousiaster gemaakt. 🙂

 • Reply Anneke december 24, 2014 at 11:13

  Ik hou niet zo van actie, dus ik ben wel een beetje bang dat de film mij gaat tegenvallen. Maar ik ga ‘m zeker zien. 😀

 • Leave a Reply