Films

Film: The Greatest Showman

Laatst zag ik een film die al heel lang op mijn to watch lijstje stond: The Greatest Showman. In deze blogpost vertel ik je wat ik van deze film vond. 

Waar gaat The Greatest Showman over?

The Greatest Showman met Oscar genomineerde Hugh Jackman in de hoofdrol, is een muzikaal spektakel geїnspireerd door het leven van P.T. Barnum. Barnum was een visionair die zich van niets wist te ontwikkelen tot het brein achter ‘de grootste show van de wereld’, een betoverend spektakel en de viering van zijn levende fantasie. Een voorstelling die een wereldwijd publiek aansprak en in vervoering bracht. 

Tegen een musicalfilm zeg ik geen nee. Ik hou ervan! La La Land, Les Misérables, ik smul ervan. Daarom was ik ook zo benieuwd naar The Greatest Showman. De film gaat over Phineas Taylor Barnum en zijn gezin. Wanneer hij de zak heeft gekregen omdat zijn bedrijf failliet is verklaard, halen zowel hij als zijn vrouw Charity de schouders op. Hun twee dochters en hun huwelijksgeluk zijn het enige dat telt. Hij organiseert een freakshow met een Siamese tweeling, een dikke vrouw met een baard én, jawel, getinte mensen. Ik snapte eerst niet wat het ‘mankement’ van deze personages was en waarom ze in de freakshow zaten, maar even later viel het kwartje pas. Typisch voor de tijd van toen, iets dat je je nu niet meer kunt voorstellen. Eerst lokt hij het volk, en alsof dat nog niet genoeg is, wil hij ook de elite lokken – wat uiteraard zijn ondergang dreigt te worden.

Oscarwinnende schrijversduo Benj Pasek en Justin Paul zorgden voor de liedjes, net als in La La Land. Voor deze productie kozen ze nadrukkelijk voor popmuziek. Iets wat niet echt bij de tijd past waarin het verhaal zich afspeelt. Maar dat even losgelaten: na een kwartier heb je het idee dat je de liedjes al kent. Dat is de kracht van musical. De autotune draait op volle toeren en je ziet dat het niet helemaal netjes is geplaybackt. Iets waar ik me wel aan kan storen, maar je echt even naast je moet leggen als je nog van de film wil genieten.

Barnum komt uit een arm gezin, zijn geliefde Charity uit een rijk gezin. Clichématig, maar toch wordt het niet echt uitgewerkt en dat vind ik dan weer jammer. Nu lijkt het net alsof ik de film helemaal niks vond, maar dat is niet waar. De vormgeving is gelikt en Hugh Jackman houdt het flinterdunne verhaal bij elkaar. En dat doet ‘ie goed. Leuk dat Zac Efron ook een rol heeft in deze film. Ik kreeg gelijk zin om High School Musical te kijken. Jeugdsentiment! Vrolijke liedjes, een mega olifant door de straten van New York, kleurrijke en prachtige kostuums en mooie special effects. Daar is niks op aan te merken. Het is een visueel spektakel, maar helaas ontbreekt er diepgang in de film. Desalniettemin is het wel een film met een sterrencast die je gezien moet hebben. Op IMDB krijgt The Greatest Showman een 7.8 en dat zegt eigenlijk al genoeg.

the greatest showman

Titel: The Greatest Showman
Regie: Michael Gracey
Verschenen: januari 2018
Duur: 1 uur 45 minuten
Cast: Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams,
Genre: Musical, drama, biografie  

Rating: 7/10

 

Klik hier voor meer filmrecensies.

One Comment

  • hannah

    Ooh, deze film vond ( vind ) ik geweldig! Die autotune kan me niks schelen, dat hoort er nou even bij bij dit soort films. Zing nog steeds al die liedjes keihard mee, drie maanden later.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.