Filmrecensies, Films

Film: Suite Française

Titel: Suite Française
Regie: Saul Dibb
Verschijnt: 26 maart 2015
Duur: 107 minuten
Cast: Michelle Williams, Margot Robbie, Kristin Scott Thomas, Matthias Schoenaerts
Genre: Drama, romantiek, oorlog

Frankrijk, 1940. Terwijl Lucile Angellier (Michelle Williams) wacht op nieuws van haar man die krijgsgevangen is genomen, bereikt de oorlog het dorp waar ze met haar strenge schoonmoeder (Kristin Scott Thomas) woont. Niet alleen Parijzenaren trekken het platteland binnen, ook een regiment Duitsers eist onderdak op. Lucile probeert Bruno von Falk (Matthias Schoenaerts), de knappe en verfijnde officier die bij hen intrekt, eerst te negeren. Langzaam maar zeker voelt ze zich echter steeds meer tot hem aangetrokken en raakt ze betrokken bij de tragische gevolgen van de oorlog.

Mening:

Suite Française is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Irene Némirovsky. Ze schreef het boek met de hand op een notebook voor haar dochter die het zou overleven na de oorlog. Haar dochter dacht dat het een dagboek was en las het niet, dat kon ze nog niet opbrengen. Vijftig jaar later dook het verhaal op toen ze de spullen van haar moeder aan een museum wilde doneren. Ze las het verhaal en stapte er meteen mee naar een uitgever.

In het door de Nazi’s bezette Frankrijk wacht Lucille Angellier samen met haar dominante en stijve schoonmoeder op nieuws van haar echtgenoot, die krijgsgevangene is. Wanneer de Duitsers in hun dorp Bussy arriveren, krijgen Lucille en haar schoonmoeder gezelschap in hun woning van officier Bruno von Falk. Lucille probeert de aanwezigheid van de knappe Duitse soldaat te negeren, maar vanaf het begin is eigenlijk al duidelijk dat ze dat niet kan. Ook haar schoonmoeder is daar duidelijk in: “We don’t look at him, we don’t speak to him. This German is your enemy. Do you understand?” Maar: er is meteen een duidelijke aantrekkingskracht voelbaar tussen de twee. Ondanks haar ontkenningen dat Bruno en zij met elkaar praten, hapert haar weerstand als ze hem piano hoort spelen.

Suite Française is de zoveelste film over de Tweede Wereldoorlog, dus ik was erg benieuwd hoe ze de film hadden vormgegeven. De film begint met oude beelden van de Tweede Wereldoorlog. Het onderwerp blijft me raken. Bij het zien van de bombardementen kreeg ik kippenvel over mijn hele lijf. Het verhaal vind ik wel een beetje clichématig: Frans meisje wordt verliefd op Duitse soldaat terwijl ze al getrouwd is. Het is meer een romantische film dan een oorlogsdrama. Ik hoopte op wat meer diepgang. Het gekke aan de film is dat de mensen met Franse afkomst Engels spreken, maar dat op de radio wel Franstalig is. En dat terwijl Kristin Scott Thomas de taal vloeiend spreekt (denk maar aan Elle s’appelait Sarah) Ook de Duitsers onderling spreken Duits. Dat wringt een beetje.

Wel heel mooi aan Suite Française: de muziek, de kostuums en de beelden. Prachtig camerawerk en mooie shots van het Franse platteland en de muziek is erg meeslepend. Ook de cast van de film is indrukwekkend: eerder Oscar-genomineerden Michelle Williams en Kristin Scott Thomas en The Wolf of Wall Street’s Margot Robbie, die trouwens onherkenbaar is in Suite Française door haar bruine krullen.

Ik had meer van de film verwacht, maar toch vind ik het wel een aanrader. De spanning tussen Lucille en Bruno spat van het scherm af en ook Kristin Scott Thomas vertolkt haar rol weer ijzersterk.

Rating: 6,5/10

Previous Post Next Post

3 Comments

  • Reply beautifulday4makeup maart 22, 2015 at 13:23

    Dat lijkt mij een interessante film.

  • Reply Annelies maart 22, 2015 at 18:07

    Ik heb het boek ooit gelezen en ik ben heel benieuwd naar de film, niet in het minst omdat Matthias Schoenaerts één van de hoofdrollen voor zijn rekening neemt 🙂

  • Reply Esther maart 23, 2015 at 16:12

    Ik ben echt heel benieuwd naar deze film. Hij spreekt me wel heel erg aan namelijk. 😉

  • Leave a Reply