Room
Filmrecensies

Film: Room

Foom stond al lang op mijn to watch list. Brie Larson won een Academy Award voor beste actrice voor haar rol als Joy in Room.

Waar gaat Room over?

Room vertelt het verhaal van Jack (Jacob Tremblay), een energiek jongetje van vijf dat liefhebbend wordt opgevoed door zijn ‘Ma’ (Brie Larson). Net als elke goede moeder probeert Ma haar zoon op een normale manier, veilig groot te brengen. Ze overlaadt hem met warmte en liefde, speelt spelletjes met hem en leest hem verhaaltjes voor. Maar hun leven is allesbehalve normaal: ze zitten opgesloten in een kamer van 3 bij 3 meter, zonder ramen, die door Ma eufemistisch ‘Kamer’ wordt genoemd. Ze heeft hier een eigen wereld gecreëerd voor Jack, en stelt alles in het werk om hem zelfs in deze verraderlijke omgeving een volwaardige opvoeding te geven. Maar als Jack steeds nieuwsgieriger wordt naar zijn situatie en Ma eraan onderdoor dreigt te gaan, verzinnen ze een plan om te ontsnappen.

Een paar meubels, een bed, een aanrecht, een badkuip, een wc en een tv. Dat is het enige wat er staat in Room. De 5-jarige Jack weet niet beter dan dat hij en zijn moeder leven op een paar vierkante meter. Mensen op tv zijn nep en dieren bestaan ook alleen op tv. Buiten bestaat niet. Sterk nog: Jack is nog nooit naar buiten geweest. Het is een gruwelijke werkelijkheid die regisseur Lenny Abrahamson schetst, naar de gelijknamige roman van Emma Donoghue. Op een gegeven moment vertelt ‘Ma’ hoe het daadwerkelijk zit. Er bestaat wel een andere realiteit. In die realiteit leefde Joy als ieder ander pubermeisje, totdat Old Nick haar ontvoerde en opsloot. Samen bedenken ze een plan om te vluchten.

Mijn god, ik heb een aantal keer mijn adem ingehouden terwijl ik naar Room keek. Wat bizar om te beseffen dat iemand al vijf jaar nooit iets anders heeft gezien dan vier muren en een plafond met een dakraam. Jack en zijn moeder leven in armoede en af en toe komt Old Nick op bezoek om eten af te geven en dingen in bed te doen met Joy waar ze niet heel vrolijk van wordt. Ondertussen hield Jack zich schuil in de kast. De personages uit Room kruipen onder je huid en ik vond het een verpletterend goede film. Een van de beste films die ik de laatste tijd heb gezien. Kippenvel! Dit is zo’n film waar je nog even van moet bijkomen als je hem hebt gezien. Ik heb gewoon geen woorden voor hoe goed alles in beeld is gebracht en hoe de gevoelens van iedereen het scherm uitspringen. Ik was érg onder de indruk, absoluut een aanrader!

room

Titel: Room
Regie: Lenny Abrahamson
Verschenen: 3 maart 2016
Duur: 118 minuten
Cast: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers
Genre: Drama

Rating: 8,7/10

10 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *