Algemeen, Filmrecensies

Film: Regression

 Titel: Regression
 Regie: Alejandro Amenábar
 Verschenen: 12 november 2015
 Duur: 106 minuten
 Cast: Emma Watson, Ethan Hawke, David Thewlis
 Genre: Horror, thriller

 Ethan Hawke en Emma Watson schitteren in het angstaanjagende Regression, waarbij detective Bruce Kenner (Hawke) een zedenzaak moet onderzoeken waar de jonge Angela (Watson) bij betrokken is. Angela beschuldigt haar vader van ongewenste intimiteiten. Wanneer haar vader de misdaad bekent, besluiten ze een psychiater in te zetten die haar terugbrengt naar het moment van de daad. Ze ontdekken echter veel schokkende dingen dan ze ooit hadden kunnen voorzien.

Mijn mening: 

Regression speelt zich af in de vroege jaren negentig in Minnesota. De tijd lijkt er stil te staan. Angela (Emma Watson) beschuldigt haar vader van misbruiken en het lijkt er ook echt op dat hij schuldig is. Alleen hij weet het zelf niet meer. Een merkwaardige zaak, en dat vindt detective Bruce Kenner (Ethan Hawke) ook. Hij ondervraagt de gelovige Angela, die gevlucht is naar een klooster. Om de waarheid boven tafel te krijgen, schakelt Kenner psycholoog Raines in. Met behulp van regressietherapie hopen ze de waarheid te kunnen achterhalen en de schuldvraag te kunnen beantwoorden.

De hele film draait om het satanisme, de donkere kant van het christelijk geloof. De zaak is gebaseerd op ware gebeurtenissen in de jaren ’80 in Amerika waarbij massa hysterie een grote rol speelde. Ik was heel benieuwd welke kant Regression op zou gaan, want soms leek het op een thriller, maar daarna kwamen er weer akelige horrorscènes voorbij. Ik heb een aantal keer de hand van mijn vriend goed samengeknepen. Ik bedoel: figuren en zwarte gewaden met witte gezichten, baby’s die worden afgeslacht en mensen die worden vastgebonden is niet echt helemaal mijn ding. Maar of het echt eng of spannend was? Nee. Dat is denk ik een beetje het probleem van deze film. Het zit zo tussen een thriller en een horror (en het had zelfs nog een drama-element) in, dat het nergens écht spannend of eng wordt.

Ook vond ik Emma Watson en de andere acteurs niet heel sterk overkomen. Je komt ook niet veel te weten over de personages en dat is jammer. De film mist diepgang en richting wat bij betreft. Het had een super spannende thriller of hele enge horror kunnen worden, maar dat is het nu allebei niet. Zonde!

Rating: 6/10

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply beautifulday4makeup november 17, 2015 at 14:51

  Oei, wat vervelend dat hij het net niet is…

 • Reply Lisa november 17, 2015 at 15:14

  Ah wat jammer! Ik keek echt heel erg naar deze film uit en wilde binnenkort heen (Emma Watson is sowieso al een ‘go’ voor mij), maar dit klinkt niet heel veel belovend 🙁

 • Reply Esther november 17, 2015 at 15:51

  Jammer dat het nergens echt heel spannend word. Ik blijf toch wel benieuwd naar deze film!

 • Reply Vivian november 17, 2015 at 18:25

  Hmm, jammer dat het niet echt iets was, hij lijkt mij ook niet heel erg boeiend.

 • Reply Naomi november 18, 2015 at 10:29

  Jammer dat er te weinig diepgang in zit! Ben er alsnog wel benieuwd naar.

  x

 • Reply Anouk november 18, 2015 at 10:42

  Ik heb gisteren getwijfeld om Regression of The Gift te gaan kijken. Het werd The Gift (best een aanrader!) maar ben, ondanks de niet zo positieve recensies, toch ook wel benieuwd naar Regression!

 • Reply Noa november 20, 2015 at 20:12

  Ik wil deze film nog wel kijken, maar naar aanleiding van jouw review weet ik het niet zo….

 • Leave a Reply