Films

Film: Mud

Titel: Mud
Regie: Jeff Nichols
Verschenen: augustus 2013
Duur: 130 minuten
Cast: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Tye Sheridan,
Genre: Drama

De vrienden Ellis en Neckbone stuiten op een eiland in de Mississippi op de zonderlinge Mud (Matthew McConaughey), een man die hen een fantastisch verhaal vertelt. Hij zou een man vermoord hebben in Texas en worden achtervolgd door wraakzuchtige premiejagers. Nu is hij op weg naar Juniper (Reese Witherspoon), de liefde van zijn leven, om samen te vluchten. De jongens weten niet of ze Mud moeten geloven, maar besluiten toch om hem te helpen. Als een prachtige vrouw en een groep premiejagers naar hun dorp komen, lijkt Muds verhaal uit te komen.

Mening:

Aan het begin van Mud stuiten de vrienden Ellis en Neckbone (ook wel Neck) op de ‘schooier’ Mud. Mud vertrouwt hen pas wanneer hij hoort dat ze uit Arkansas komen; volgens hem de goede kant van de Mississippi. Mud is op het eiland verzeild geraakt omdat hij op de vlucht is voor premiejagers.

De 14-jarige Ellis woont aan de rivier op een woonboot samen met zijn ouders. Van de mensen die in de stad wonen, de Townies, moeten ze niks hebben. Ellis raakt gefascineerd door Mud. Hij is een soort vaderfiguur voor hem en wil alles voor hem doen. De thuissituatie waarin Ellis verkeert is namelijk niet erg leuk. Zijn ouders hebben constant ruzie en gaan scheiden. Mud is avontuurlijk, vrij en spannend. Ellis’ vader, Senior, is daarentegen afwezig en slaagt er niet echt in om de manier van leven in stand te houden zoals hij die aan Ellis heeft geleerd.

Ellis snapt niet dat zijn ouders gaan scheiden. Ze houden toch van elkaar? Vindt de puberende jongen die optimistische beelden heeft over de liefde. Vandaar ook de grote sympathie voor Mud en de vrouw van zijn dromen Juniper.

De beelden die in de film Mud voorbij komen zijn prachtig. Opkomende zon aan de Mississippi, donkere bossen en typische Amerikaanse motels: het creëert een echte sfeer. Ook het heerlijke authentieke ‘Cowboy’ accent behoort daartoe. Het verhaal is ijzersterk door de band die Ellis en Mud opbouwen, verweven met de scheiding van zijn ouders en de kalverliefde voor een meisje van school dat een paar jaar ouder is.

Mud is een meeslepend, avontuurlijk en ontroerend verhaal van deze tijd, maar toch ook lijkt op een Amerikaanse klassieker. McConaughey laat in deze film zien dat hij wel meer kan dan alleen de charmeur uithangen en zijn t-shirt uittrekken in romantische films zoals How to Loose a Guy in 10 Days.

Rating: 8,5/10

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Karlijn augustus 24, 2013 at 09:28

    Oeh, hier ben ik zo benieuwd naar. Leuk om te lezen, ik denk dat ik hem maar snel ga kijken.

  • Reply Marleen augustus 28, 2013 at 12:10

    Wow, hoge score. Gaat op mijn to-watch lijst.

  • Leave a Reply