Filmrecensies, Films

Film: Lucia de B.

Titel: Lucia de B.
Regie: Paula van der Oest
Verschenen: april 2014
Duur: 97 minuten
Cast: Ariane Schluter, Sallie Harmsen, Annet Malherbe, Barry Atsma
Genre: Drama

Lucia de Berk (Schluter) is een eigenzinnige verpleegster, die argwaan wekt als ze voor de zoveelste keer bij een onverklaarbaar sterfgeval betrokken is. Een baby van slechts een paar maanden oud. Het ziekenhuis schakelt de politie en het Openbaar Ministerie in en de jonge parketsecretaris Judith (Harmsen) krijgt het dossier van Lucia de B. op haar bureau. Het onderzoek naar de ‘Engel des Doods’, zoals de pers Lucia noemt, is zwaar.

Mening

Lucia heeft geen sporen achtergelaten en weigert met de rechercheurs te praten. Toch wordt ze, dankzij een bloedtest, uiteindelijk veroordeeld tot levenslang voor vier moorden en drie pogingen ertoe. Kort hierna worden er echter vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de test en Judith begint te twijfelen. Haar baas (Malherbe) wilt hier niet van horen en in Hoger Beroep krijgen zij Lucia opnieuw veroordeeld, nu zelfs levenslang met TBS. Mede dankzij het harde werk dat Judith heeft verricht…

Lucia de B. wordt in 2003 veroordeeld voor moord. In 2010 wordt ze uiteindelijk vrijgesproken, mede dankzij het werk van klokkenluiders die in haar onschuld geloven. Lucia is slachtoffer geworden van tunnelvisie bij justitie. Er was geen bewijs voor haar schuld.

Het verhaal van Lucia de B. is een verhaal dat we allemaal wel kennen. Ik was daarom extra benieuwd naar hoe het verfilmd zou worden. Schluter, die Lucia speelt, vind ik ijzersterk. Erg indrukwekkend hoe ze haar rol speelt. Judith Jansen (Harmsen) vind ik echter onwijs tegenvallen. Het personage is erbij verzonnen. Natuurlijk voegt het wel wat toe aan het verhaal, maar ik vind Harmsen gewoon niet zo sterk. Het is een meisje dat niet opvalt.

Al met al vond ik de film erg geloofwaardig en spannend. Je weet hoe het gaat aflopen, maar toch ben je benieuwd welke delen er van het verhaal worden verteld. De film duurt precies lang genoeg, anders had het langdradig geworden denk ik.

Lucia de B. is de Nederlandse inzending voor de Oscar beste niet-Engelse film. 

Rating: 7,5/10

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Patricia september 9, 2014 at 08:15

  Hm deze film wil ik wel een keer zien!
  (Alleen klopt de cover niet…tfios? 🙂 )

  • Reply Tedje september 9, 2014 at 10:35

   Heb hem daarstraks meteen aangepast. Dankjewel voor het zeggen Patricia!

 • Reply Ellis september 9, 2014 at 09:26

  Ja, wil ik zien!

 • Reply Loranne september 9, 2014 at 09:28

  Naar deze film ben ik wel benieuwd!

 • Reply Daphne september 9, 2014 at 10:10

  Deze film wordt voor Nederland ook naar de oscars gestuurd, dus ik ben wel benieuwd. Staat nog op mijn kijklijstje!

 • Reply Noelle september 9, 2014 at 13:34

  Ik zag deze al voorbij komen op mijn werk. Normaal houd ik helemaal niet van Nederlandse films, maar deze ziet er toch wel spannend uit 🙂 Toch altijd raar om te bedenken dat zoiets kan in de 21ste eeuw en in ons land.

 • Reply Esther september 9, 2014 at 13:43

  Ik wilde deze film zo graag zien in de bios, maar het kwam er niet van. Ik heb hem net even gedownload. Ik ben heel benieuwd!

  • Reply Esther september 9, 2014 at 16:06

   Ik heb hem gezien..
   En hij is echt heel goed!

  Leave a Reply