Filmrecensies

Film: Love & Friendship

Love and friendship
Vanaf afgelopen donderdag draait de film Love & Friendship in de bioschoop. Deze film is gebaseerd op het boek Lady Susan van Jane Austen. Benieuwd wat Danique van deze film vond?

Love & Friendship is een vilein en fris liefdesdrama gebaseerd op Jane Austens nooit eerder verfilmde brievennovelle Lady Susan. Lady Susan (Kate Beckinsale) trekt tijdelijk in bij haar schoonzus. Samen met haar Amerikaanse hartsvriendin Alicia (Chloë Sevigny) bekokstooft ze sluwe plannetjes om zichzelf en haar dochter aan een echtgenoot te helpen. De mannen in haar leven blijven blind voor haar doortrapte gedrag. Regisseur Whit Stillman (Metropolitan, The Last Days of Disco) geeft het oer-Britse verhaal een bruisende impuls.

Voor fans van Jane Austen is het natuurlijk goed nieuws dat haar boek Lady Susan verfilmd is. Love & Friendship vertelt het verhaal van Lady Susan, een weduwe van een rijke man, die plannetjes beraadt om haar rijkdom te behouden. Hoe ze dit probleem wil oplossen? Door haar dochter te laten trouwen met een man die geldt heeft. Een simpele man weliswaar, maar voor Lady Susan is geld geld. Lady Susan lijkt zo onschuldig, waardoor ze iedereen weet in te pakken en alle mannen voor haar vallen. Noodgedwongen trekt ze in bij haar schoonzus en probeert ze haar plan te laten slagen. Maar haar schoonzus lijkt haar al snel door te hebben. Hoe ver zal Lady Susan gaan voor haar eigen geluk?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit een boek van Jane Austen heb gelezen. Wel heb ik er altijd veel positieve verhalen over gehoord, waardoor ik heel erg benieuwd was naar deze film. Wat ik erg bijzonder vind, is hoe de karakters heel gedetailleerd neer worden gezet. Ze zijn totaal niet oppervlakkig waardoor je je makkelijk in iemand zou kunnen inleven. Ik vind dat de hoofdpersoon Kate Beckinsale haar rol prachtig vertolkt en overkomt als een koele vrouw, die eigenlijk alleen om zichzelf geeft. Het decor waarin deze film zich afspeelt, vond ik ook heel mooi om eens te zien. De film speelt zich af in Churchill, voornamelijk in een landhuis.

Wat me ook opviel in deze film, was de manier van humor. Ik hield er wel van. De humor is heel verfijnd uitgewerkt en komt vooral naar voren in de rol van Sir James, de gegadigde waar de dochter van Lady Susan mee moet trouwen. Sir James is een beetje simpel, enthousiast en kinderlijk en heeft daardoor af en toe geweldige uitspraken. Juist dit beetje humor, maakt het verhaal sterk naar mijn mening.

Al met al denk ik dat deze film zeker een aanrader is voor fans van Jane Austen. Ik moest in het begin een beetje wennen aan de manier waarop deze film is opgebouwd, maar ik geloof zeker dat regisseur Stillman een verhaal van Jane Austen goed naar het doek heeft weten te vertalen. Je moet wel van dit genre houden, wil je de film leuk vinden. Maar ik denk dat de trailer heel goed weergeeft wat voor film het is.

Love and friendship

Titel: Love and Friendship
Regie: Whit Stillman
Verschenen: 26 mei 2016
Duur: 92 minuten
Cast: Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel
Genre: Drama, romance

Rating: 7/10

Danique (29) is content producer bij een gebiedsontwikkelaar en is dol op goede boeken. Daarnaast houdt ze van lekker eten (sushi!) en is ze gek op reizen.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.