Films

Film: Lion

Lees hier de recensie van de Oscar-genomineerde film Lion. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van het 5-jarige Indiase jongetje Saroo dat verdwaald raakt.

Als 5-jarig jongetje komt hij per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert; ver weg van zijn thuis en familie. De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar. Door een samenloop van omstandigheden, gaat Saroo op zijn 30ste op zoek naar de plek waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Slechts gewapend met Google Earth en zijn vroegste jeugdherinneringen bekijkt hij elke avond urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, totdat hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India in de hoop zijn familie terug te vinden.

In het jaar 1986 raakt de vijfjarige Saroo gescheiden van zijn broer en moeder. Per ongeluk gaat hij in een trein zitten waar hij niet meer uitkomt. Voor hij het weet komt hij 1.600 kilometer verder aan op het treinstation van Kolkata. Saroo spreekt alleen Hindi en kan zich niet verstaanbaar maken in deze immens grote stad. Uiteindelijk komt hij terecht bij een Australisch echtpaar. 25 jaar later gaat hij op zoek naar zijn biologische familie.

Dit waargebeurde verhaal werd opgeschreven in een boek (dat overigens prachtig moet zijn!), maar nu is het dus ook verfilmd. Met in de hoofdrol Dev Patel, ook bekend uit Slumdog Millionaire. De film is opgesplitst in twee delen: eerst zien we het vijfjarige, super schattige jongetje Saroo, zwervend door India. Het inlevingsvermogen is erg hoog. Alles wordt gefilmd vanuit het standpunt van Saroo en je hebt echt met het jochie te doen. In de aftiteling blijkt dat er jaarlijks 80.000 straatkinderen bijkomen in India en in deze film is te zien dat het geen beste plek is om te overleven.

Het verhaal neemt daarna een sprong van 20 jaar en je ziet dat Saroo nog steeds in Australië woont, bij zijn adoptieouders. Het tweede deel gaat vooral over de psychologische aspecten van de jeugd van Saroo. Hij heeft het er natuurlijk moeilijk mee dat hij niet weet hoe het met zijn broer, zusje en moeder gaat. Dit leidt tot een obsessieve zoektocht op Google Earth. Echter is dat weinig spectaculair om te zien, maar het is een waargebeurd verhaal, dus daar kun je weinig aan veranderen. Het liefst zag je Saroo op reis gaan naar India om daar zijn verleden op te graven.

“Lion is een ontroerende film die je tot diep in je hart raakt”

Ik vond Lion een prachtige film om te zien. De omgeving en de natuur is een feest om naar te kijken en alles is prachtig vastgelegd. De cast is geweldig, vooral de kleine Saroo spat van het scherm af met zijn zielige stemmetje en zijn lieve loopje. Lion is een ontroerende film en heeft me tot diep in mijn hart geraakt. Houd alvast maar een zakdoekje bij de hand, ik had hem in ieder geval wel nodig aan het eind van de film.

lion

Titel: Lion
Regie: Garth Davis
Acteurs: Dev Patel, Sunny Pawar, Nicole Kidman, Rooney Mara
Verschenen: januari 2017
Duur: 118 minuten
Genre: Drama

Rating: 9/10

Fotocredits: Entertainment One, photo by Mark Rogers. 

Tedje (1993) leest het liefst romans, maar een spannende thriller wordt ook altijd gewaardeerd. Ze werkt als freelance content creator en je kunt haar wakker maken voor lekker eten.

2 Comments

  • Anita te Gussinklo

    Ik heb deze film onlangs in het vliegtuig gezien op weg naar Thailand.
    Is inderdaad een hele mooie film waar ik nog regelmatig aan terug moest denken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.