Filmrecensies,  Films

Film: Insurgent (Divergent series #2)

Insurgent Titel: Insurgent (Divergent series #2)
Regie: Robert Schwentke
Verschenen: 18 maart 2015
Duur: 119 minuten
Cast: Shailene Woodley, Theo James, Ansel Engort, Miles Teller, Kate Winslet
Genre: avontuur, sci-fi, thriller

In het tweede deel van The Divergent Series: Insurgent krijgt Tris het steeds moeilijker, ze zoekt voor bondgenoten en antwoorden in hetgeen wat is overgebleven van het futuristische Chicago.

Tris en Four zijn voortvluchtigen en worden achternagezeten door Jeanine, de leider van de factie Eruditie. In een race tegen de klok moeten ze uitzoeken waar de familie van Tris zijn leven voor heeft gegeven en waarom de leiders van Eruditie er alles aan doen om ze tegen te houden.

Achtervolgd door hun keuzes in het verleden, zijn zij wanhopig om hun geliefden te beschermen en worden Tris en Four met de ene na de andere onmogelijke uitdaging geconfronteerd. Langzaam maar zeker ontrafelen zij de waarheid over hun verleden en uiteindelijk over de toekomst van hun wereld.

Mening Yara:

Wat heb ik uitgekeken naar de tweede film van de Divergent serie. Ik was letterlijk aan het aftellen tot het moment wanneer Insurgent zou verschijnen in de bioscoop, want ik ben onwijs fan!

De film vind ik in veel opzichten niet op het boek lijken. Zo zijn er stukken aan de film toegevoegd die nooit in het boek voorkomen. Desondanks heb ik de film zo onafhankelijk mogelijk bekeken, en dat was met succes. Ik vond de film namelijk fantastisch! Ik vond deze film spannender dan het eerste deel, vooral omdat het gevecht tussen de Afwijkenden (Divergents) en Jeanine verder gaat.

‘Insurgent was een goed vervolg op de eerste film!’

In de film heb ik een paar momenten gehad waarbij ik mezelf afvroeg waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn door de regisseur. Dat waren vooral de momenten die niet in het verhaal in het boek voorkwamen. Ik zat op veel momenten op het puntje van mijn stoel van spanning, want de film vond ik onwijs spannend opgebouwd. Daarnaast waren er ook dingen die voorkwamen in het boek, waarvan ik me afvroeg hoe die gevisualiseerd zouden worden, die echt perfect waren weergegeven.

Nadat ik de bioscoopzaal uitliep zat ik vol met adrenaline en voldoening. Ik vond het een erg goede film, en zeker een goed vervolg op de eerste film. Ik wilde eigenlijk meteen de volgende film zien, omdat het zo spannend geëindigd was.

Mening Tedje:
Young Adult is hot! The Hunger Games en The Maze Runner zijn ontzettend populair, evenals de Divergent-serie. En ik snap het wel. Ik heb de boeken van de Divergent-serie niet gelezen, maar de eerste film had ik natuurlijk wel gezien. Ik was benieuwd naar deel twee.

De film speelt zich af in en dystopische wereld van Chicago, waarin de samenleving verdeeld is in verschillende ‘factions’. Tris (Shailene Woodly) is afwijkend, zij past niet in een bepaalde factie, maar in meerdere. Ze is afwijkend, divergent. Samen met haar lover Four (Theo James) en vriend Peter (Miles Teller) is ze ondergedoken met de gentle souls van Amity (vriendschap). Kate Winslet speelt de op macht beluste, ijskoude, blonde Jeanine, factieleider van Eruditie. Ze wil Tris vernietigen, totdat ze erachter komt dat Tris de enige is die haar magische doos kan openmaken, waar een speciale boodschap inzit van de oprichters van de samenleving.

Insurgent zit vol met spectaculaire effecten en dat vind ik wel heel vet gemaakt. Shailene Woodley speelt niet zo sterk als we van haar gewend zijn (bijvoorbeeld in The Fault in Our Stars). Miles Teller daarentegen vind ik wel erg sterk. Ik vond de film vermakelijk en spannend. Soms zat ik op het puntje van mijn stoel. Als je de eerste film hebt gezien, moet je deze natuurlijk ook gaan bekijken.

We keken de film in IMAX, wauw wat een beleving! De film dringt door tot in je botten door het geluid en de IMAX-bril die je op hebt. Ik denk dat het bij deze film wel een echte toegevoegde waarde is om hem in IMAX te kijken.

Rating: 8,5/10

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.