Filmrecensies

Film: Het verlangen


Sanne, van de Adorable Bookclub, heeft een keer iets anders gedaan dan een boek gelezen. Zij is naar de film Het Verlangen geweest, een film die heel toepasselijk ook over boeken gaat!

Als de zeer aantrekkelijke schoenenverkoopster Brigitte met een beroerd manuscript bij uitgeverij Goudemondt aankomt, zien de broers Marc en Boudewijn direct mogelijkheden.
De uitgeverij verkeert in zwaar weer waardoor een succes zeer welkom is. Ze bedenken een wisseltruc waarbij ze Brigitte van rol laten wisselen met Herman, de onooglijke en stotterende auteur van een literair meesterwerk. Met Herman – hoe goed zijn boek ook is – weten de broers dat ze bij de media niet hoeven aan te komen. De truc werkt; het boek wordt een megasucces en Brigitte ontpopt zich tot een ware mediaster. Maar wanneer haar stijgende roem Herman teveel wordt, start de strijd om erkenning.

Toen ik zag dat deze komedie uitkwam, was ik meteen geïnteresseerd. Na een stage bij een uitgeverij en met ambities om zelf bestseller auteur te worden, was het voor mij een must-see. En dat geldt denk ik eigenlijk voor alle boekenfans.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik over het algemeen niet zo houd van verhalen waarbij de hoofdrol bekleed wordt door het stereotype ‘dom blondje’, maar in dit geval had ik veel sympathie voor Brigitte. De enige andere uitzondering op deze regel is Legally Blond geweest en grappig genoeg heb ik daar tijdens de film ook een keer aan moeten denken. In beide films gaat het om hele ambitieuze dames en dat vind ik dan weer een inspirerend onderwerp.
De film wordt begeleid door een soort verhaalverteller. Hoewel ik daar in het begin erg aan moest wennen, past het heel goed in het boekenthema van de film. Daarnaast vond ik het erg mooi om te zien hoe ze onderlinge verschillen van mensen tonen en benadrukken dat iedereen respect verdient.

‘Ga op z’n minst voor de vijf seconden waarin ze laten zien hoe een boek gedrukt wordt’

Een van de mooiste momenten in de film was het moment dat Brigittes beste vriendin naar haar riep dat ze gewoon blij moest zijn met wat ze had. Dat is een mentaliteit die vaak geuit wordt en hoewel er zeker dankbaarheid moet zijn voor wat je hebt, vind ik streven naar meer juist een hele goede eigenschap. En die bezat Brigitte.
Ik kijk zelf eigenlijk zelden Nederlandse films, maar stiekem vond ik het erg leuk om al die shots in onze hoofdstad te zien, zeker nu ik er zelf woon. Hoewel de boekpresentaties vaak iets minder glamourous zijn dan in deze film en het einde eigenlijk alleen cliché genoemd kan worden, heb ik me erg vermaakt tijdens Het Verlangen.
En als je deze film niet gaat kijken vanwege de humor, de cast of het plot, ga dan op z’n minst voor de vijf seconden waarin ze laten zien hoe een boek gedrukt wordt.

Het verlangen

Titel: Het verlangen
Regie: Joram Lürsen
Verschenen: 23 maart 2017
Duur: 90 minuten
Cast: Chantal Janzen, Gijs Naber, Alex Klaasen, Robert Vuijsje, Jelka van Houten, Bram van der Vlugt
Genre: Drama, komedie

Rating: 8/10

De Adorable Bookclub is een onderdeel van Adorable Books en bestaat uit Sanne, Laura, Sophie, Saskia, Nikki, Emma, Sara en Emily. Zij schrijven regelmatig recensies voor de website. Dit clubje staat los van de redactie van Adorable Books.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.