Filmrecensies,  Films

Film: Fifty Shades of Grey

Titel: Fifty Shades of Grey
Regie: Sam Taylor-Johnson
Verschenen: 12 februari 2015
Duur: 125 minuten
Cast: Dakota Johnson, Jamie Dornan
Genre: Romantiek, drama

De nieuwe spraakmakende film Fifty Shades of Grey is gebaseerd op de bestseller van E. L. James en gaat over de relatie tussen de 27-jarige miljardair Christian Grey en studente Anastasia Steele.
Sinds de eerste uitgave is de Fifty Shades trilogie in 52 verschillende talen vertaald en zijn er wereldwijd meer dan 90 miljoen boeken verkocht. Het is één van de best verkochte boekenreeksen ooit. De iconische rollen van Christian Grey en Anastasia Steele worden vertolkt door Jamie Dornan en Dakota Johnson.

Mening Danique V:
Fifty shades was eigenlijk een film waar ik een beetje bang voor was. De boeken vond ik oké, ze waren op dat moment voor mij erg nieuw en door de enorme hype er om heen moest ik ze natuurlijk ook lezen. Wat ik het minst leuke aan de boeken vond? De constant herhalende seks scenes. Dat was vooral de reden dat ik enorm twijfelde of ik wel naar deze film moest gaan. Ook is Jamie gewoon niet helemaal ‘mijn Grey’, zoals sommige dat zo mooi kunnen zeggen. Hoewel ik hem ontzettend leuk vind hoor! Maar ik zag Jamie gewoon niet zo snel met een zweepje staan zwaaien.
Misschien is dat dan ook wel de reden dat ik deze film eigenlijk heel erg vond meevallen. Nee, het is totaal geen geweldige film die ik keer op keer nog een keer zou willen kijken, maar hij is in mijn ogen een stuk beter dan ik van te voren had verwacht. De seks scenes waren eigenlijk ontzettend mooi in elkaar gezet en even complimentjes voor de regisseur, want ja… heeeeel veel naakt (in Amerika!!). Nog meer complimentjes voor de regisseur, want wat heeft zij de awkward scenes toch leuk in elkaar gezet. De momentjes van Ana, die in het boek wat ongemakkelijk over komen, weet Johnson ontzettend goed neer te zetten. Vooral in het begin van de film zorgt dit nog wel eens voor wat gegrinnik tijdens de film. Om maar even op de positieve tour door te gaan, ik vond het helemaal niet erg dat de seks scenes uit het boek grotendeels zijn weggelaten (en als je weet hoe veel scenes er in het boek zaten, weet je ook dat er nog heel wat over blijft voor in de film).
Dakota vind ik goed gecast, in het begin kwam zij op mij wat irritant over. Ze was net iets té naïef. Gelukkig was dit eigenlijk alleen iets om aan te wennen en heb ik dat al snel van mij af gezet tijdens de film. Jamie vond ik iets minder gecast. In mijn ogen vind ik nog steeds dat Matt Bomer daar had moeten staan! Verder alle complimentjes voor Jamie.
Over het algemeen was de film natuurlijk niet zo sterk, ook in het boek zit er eigenlijk vrij weinig een verhaal in (dat verhaal komt later pas in de andere delen) en dit zie je in de film heel sterk terug. Daarnaast miste ik gewoon iets in de film. Ik denk dat het vooral de passie tussen die twee was. De spanning was er zeker, maar de échte passie miste ik.
Mocht je het boek niet hebben gelezen, denk ik dat de film echt een bizarre ervaring voor je zal zijn. Het boek lezen is denk ik wel echt een aanrader om te kunnen begrijpen wáárom al deze dingen toch gebeuren.
Overigens heb ik verder een geweldige avond gehad, dit is een typische film voor een groep meiden, veel wijn en veel gegil (“aaah, sexxxxyyy!”).

Mening Tedje:
Als je de boeken van E.L. James hebt gelezen, kun je bijna niet anders dan heel benieuwd zijn naar de film. Ik was dat namelijk wel. De Fifty Shades boeken waren een ontzettende hype en ik was heel benieuwd naar hoe deel 1 verfilmd zou worden. Ik had er eigenlijk niks van verwacht en ik ging blanco de bioscoop in. Oké, ik had de trailer gezien en ik had natuurlijk al een aantal liedjes uit de film gehoord (zoals de nieuwe versie van Crazy in Love van Beyoncé), maar verder waren mijn verwachten niet hooggespannen. Zoals Danique V. ook al aangaf: Jamie Dornan is niet mijn Mr. Grey. Ik had meer een gladgeschoren Christian Bale verwacht, al is die natuurlijk wel een stuk ouder dan de 27-jarige Mr. Grey.  Toch kon ik op een gegeven moment wel wennen aan Jamie als Christian Grey. Soms kwam hij ineens heel sexy uit de hoek. Ik vond de spanning tussen Ana en Christian goed vastgelegd op camera. Toch had de passie wel wat meer van het scherm af mogen vliegen. Ook de locaties waren precies zoals ik ze had bedacht in mijn hoofd. Vooral het huis van Christian met de trap en de vleugel. Fifty Shades of Grey krijgt een 3.6 op imdb, wat ik eigenlijk nogal een laag cijfer vind. De film is niet Oscar-waardig, maar zó slecht was hij nou ook weer niet. Critici zeggen dat de film te braaf is vergeleken met het boek. Ja, dat is zo. Maar voor Amerikaanse standaard is er al heel veel bloot te zien in Fifty Shades. Zou ik de film nog een keer kijken? Dat misschien niet, maar ik denk dat als je de boeken hebt gelezen, dat het wel leuk is om de film te gaan bewonderen in de bioscoop. Critici kunnen zeggen wat ze willen, maar de film wordt wel massaal goed bezocht…

Benieuwd naar onze recensies van de boeken? Lees hier de recensies van boek 1, 2 en 3.

Rating: 6.5/10

 

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *