Filmrecensies

Film: Ex Machina

 Titel: Ex Machina
 Regie: Alex Garland
 Verschenen: 30 april 2015
 Duur: 108 minuten
 Cast: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac
 Genre: Drama, mystery

Jonge programmeur Caleb wordt geselecteerd om mee te doen aan een baanbrekend experiment waarbij hij in contact komt met de intelligente robot Ava. Caleb moet de mooie kunstmatige intelligente robot testen op haar menselijke vaardigheden. Zij vertelt dat haar uitvinder Nathan niet te vertrouwen is. Of is dit een kunstmatig spelletje?

Mijn mening: 

Jarenlang heeft kluizenaar en directeur van ’s werelds grootste zoekmachine (Bluebook, soort van Google) Nathan (Oscar Isaac) gewerkt aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Het resultaat? De prachtige robot Ava. Ze maakt grapjes en je praat tegen haar alsof ze een echt mens is. Is ze daadwerkelijk bewust van zichzelf of imiteert ze menselijk gedrag? Om daar achter te komen nodigt Nathan een van zijn beste programmeurs uit, Caleb (Domhnall Gleeson, bekend van About Time en Harry Potter) in zijn reusachtige, futuristische villa. Hij moet Ava onderwerpen aan de Turingtest (die we nog kennen uit The Imitation Game): heeft de ondervrager door dat hij met een computer aan het praten is? Al snel lijken de rollen omgedraaid. Wie test wie nu uit? Is Nathan wel te vertrouwen? En waarom valt de stroom zo vaak uit?

Deze film zet je echt aan het denken. Hoe zou het zijn als er zulke geavanceerde robots waren dat je niet eens merkt dat het een robot is? Zouden deze wezens de wereld kunnen overnemen? De film klopt in de kleinste details: de villa en de locatie is perfect, maar ook het lichaam van Ava. Toch mis ik iets in de film. Al vrij snel wordt Caleb naar de villa gestuurd, terwijl je nog helemaal niks over hem weet. De film duurt ook maar 108 minuten en wat mij betreft had de film nog wel wat beter ingeleid mogen worden. Er is zoveel meer uit te halen! Toch vond ik het een erg vermakelijke film en ik vind ik het vooral bizar dat dit soort dingen in de toekomst er misschien echt gaan komen…

 

Rating: 7,7/10

bol-button

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Anouk september 21, 2015 at 09:32

  Ik vond deze film ook echt bijzonder! Hij zet je echt aan het denken 🙂

 • Reply Naomi september 21, 2015 at 10:59

  Mijn vader vond deze film niet zo heel goed, maar ik ben toch wel benieuwd.

  x

 • Reply hetboekenik september 21, 2015 at 17:10

  Ik heb schrik voor de dag dat computers zo geavanceerd zijn denk ik

 • Reply Daniëlle september 21, 2015 at 19:42

  Lijkt me echt een bijzondere film! Deze komt zeker op mijn lijstje.

 • Reply Esther september 24, 2015 at 21:29

  Dit lijkt mij ook wel een hele bijzondere film.

 • Reply Nostra november 6, 2015 at 14:57

  Ik ben wel benieuwd wat je dan nog mistte aan de film? Wat mij betreft lag de focus vooral op de relatie met de AI en hoe dit zich in de nabije toekomst zou kunnen ontwikkelen. Was niet zo belangrijk dat bepaalde karakters niet een uitgebreide achtergrond hadden.

 • Leave a Reply