Filmrecensies

Film: Everything, Everything

Everything, Everything
In 2016 las ik het boek Alles wat je lief is, de Nederlandse vertaling van het populaire YA-boek Everything, everything. Dit was voor mij hét boek van 2016. Niet veel later werd bekend dat de film werd verfilmd: je begrijpt vast wel hoe enthousiast ik was. Ik heb de film laatst gezien en in deze recensie lees je wat ik ervan vind!

Wat als je niet naar buiten mag, geen frisse lucht mag inademen noch het warme zonlicht op je gezicht kunt voelen? Wat als je die prachtige buurjongen nooit een kus zal kunnen geven…? Het overkomt de 18-jarige Maddy. Door haar ziekte mag ze de veilige luchtdichte omgeving van haar huis niet verlaten. Maar Maddy is nieuwsgierig, slim en vastberaden. Zeker wanneer ze verliefd wordt op haar buurjongen Olly wil ze de fascinerende buitenwereld verkennen en haar eerste liefde ervaren.

Wat begon met staren naar elkaar van achter het raam en met tekst berichtjes als enige communicatiemiddel, groeide uit tot een hechte band. Ondanks Maddy’s aandoening willen zij alles riskeren om bij elkaar te kunnen zijn, zelfs als dit betekent dat zij alles daardoor kunnen verliezen.

Het leek wel eeuwen geleden dat ik het boek Alles wat je lief is had gelezen. Ik was op dat moment ontzettend fan van het boek (en nog steeds!), dus het nieuws dat er een verfilming zou komen maakte me heel erg blij. Het verhaal zat zo goed in elkaar dat ik wist, met de regie in handen van Stella Meghie, dat de verfilming goed zou zijn.
Het boek was razend populair en werd door iedereen goed ontvangen. Logisch ook, het verhaal is heel origineel en weet je te raken. Ook de opbouw is, niet te vergeten, heel fijn. Het boek las zo lekker weg dat ik hem toen binnen een mum van tijd had uitgelezen. Goed, genoeg over het boek: tijd om verdiept in te gaan op de film.
Je leert Maddy goed kennen in de film, en al snel wordt haar (nieuwe) buurjongen Olly geïntroduceerd. Dat ze elkaar leuk vinden is vanaf moment één al duidelijk. Dat ze verliefd worden op elkaar, dat kun je aflezen aan alles. De trailer verduidelijkt dit maar al te goed. In het begin van de film heb ik het idee dat het allemaal wat rustig op gang komt. Maddy haar leven wordt getoond. De opbouw tussen Maddy en Olly wordt verhelderd. Op den duur, ik denk halverwege, gaat het ineens een stuk sneller als de twee smoorverliefd op elkaar zijn. Je ziet aan alles dat er veel chemie heerst tussen de twee personages. Continu had ik het gevoel “dit is echt veel te schattig en mooi”, waarbij ik soms mijn tranen moest tegenhouden. Ik zeg je eerlijk: ik ben gewoon een emotionele vaatdoek. Maar ik was echt niet de enige die geraakt was.
Ik vond het toch jammer, want ik had het idee dat er bepaalde dingen waren weggelaten of dat er heel versneld door de film heen werd gegaan. Wat ik zelf heel raar vond was dat Maddy nog nooit had gezwommen, maar in Hawaï ineens wel kon zwemmen toen ze de zee in dook. Dat klopte gewoon niet, voor mijn gevoel. Daardoor was de film heel snel klaar en had ik toch nog het gevoel dat er onbeantwoorde vragen waren die beantwoord moesten worden. Desondanks vond ik het een hele vermakelijke film, met een mooi verhaal en heb ik er iedere minuut van genoten. Ik vond het oprecht een hele goede verfilming, met hier en daar wat schoonheidsfoutjes. Daar kijk ik voor nu doorheen – want ik denk dat mensen die het boek niet hebben gelezen het een hele mooie film zouden vinden.

Everything, everything

Titel: Everything, everything
Regie: Stella Meghie
Verschenen: 17 augustus 2017
Duur: 96 minuten
Cast: Amandla Stenberg, Nick Robinson
Genre: Comedy, drama, romantiek

Rating: 7/10

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply nicky september 1, 2017 at 14:58

    Ik heb deze film laatst ook gezien. Echter, heb ik het boek niet gelezen. Dus ik vond het echt een hele goede film.

  • Reply Tips: Mooie boekverfilmingen februari 11, 2021 at 10:19

    […] Bestel Everything, Everything op Bol.com Lees de filmrecensie van Everything Everything hier […]

  • Leave a Reply