Films

Film: Divergent

DivergentTitel: Divergent
Regie: Neil Burger
Verschenen: 3 april 2014
Duur: 139 minuten
Cast: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet
Genre: Actie, avontuur, sci-fi

In de stad Chicago is de toekomstige maatschappij opgedeeld in vijf groepen. Alle 16-jarigen moeten kiezen bij welke groep zij voor de rest van hun leven willen horen.
Tris Prior breekt met haar familie en kiest voor de groep Onverschrokkenheid, waar moed de meest gewaardeerde eigenschap is. Tijdens de zware en gevaarlijke inwijding moet ze haar grootste angsten onder ogen komen en leert ze om te vechten. Daarnaast begint ze nieuwe vriendschappen en valt voor haar leider Four. Ondertussen draagt Tris een groot geheim met zich mee, haar persoonlijkheidstest gaf aan dat ze ‘afwijkend’ is en bij meerdere groepen zou passen. Deze uitslag moet ze geheim houden – maar waarom is dit zo levensbedreigend? Divergent is gebaseerd op het gelijknamige boek van Veronica Roth.


Om eerst te beginnen: ik heb het boek Divergent nog niet gelezen. Ik heb expres het boek niet gelezen, omdat ik altijd het idee heb dat mijn beeld van het boek wordt verpest door het zien van de film. Dat boek ga ik over enkele maanden zeker weten lezen!
De film speelt zich dus af in het toekomstige Chicago, waar een oorlog heeft plaatsgevonden. Je ziet niks terug van het Chicago van nu, en je ziet ook niks van de wereld daar omheen. Tegenwoordig is er geen oorlog meer, maar daardoor is Chicago opgedeeld in 5 facties om de vrede te bewaren.

De film is goed opgebouwd in een rustig tempo. In het begin kom je er goed in, leer je Tris kennen en haar wereld. Wanneer zij 16 wordt mag zij kiezen voor de factie die bij haar past: De huidige factie waar zij in is opgegroeid of een andere factie. Het kiezen van een andere factie is best lastig. Je laat namelijk je familie achter. “Factie boven bloed” is het motto dat wordt gebruikt. Tris kiest voor een andere factie. Maar is dat wel zo simpel? Er is namelijk een heuse inwijding waar de nieuwe leden aan mee moeten doen. Tijdens de opdrachten in de inwijding komen veel spannende momenten voorbij. Ik heb meerdere momenten op het puntje van mijn stoel gezeten omdat het zo spannend was. De inwijding is echt niet zo simpel, en al helemaal niet als verteld wordt dat de slechtste mensen weggestuurd worden terwijl er geen huis is waar zij meer naar toe kunnen. Factielozen, worden deze mensen genoemd.

Four is een persoon vol met droge opmerkingen. Dat is echt iets waar ik van hou, en ik hoorde de hele bioscoopzaal met mij meelachen wanneer hij een droge opmerking maakte. Tris is een meisje met veel moed, maar ze draagt een groot geheim met zich mee dat bijna niet te verbergen is. Ze probeert zo normaal mogelijk te doen in haar factie.

Divergent is zeker een aanrader en zit vol spanning

Het verhaal vind ik ontzettend origineel. Ik heb geen enkel moment het gevoel gehad dat ik de film met een andere film vergeleek omdat het verhaal anders is dan andere films. Bijna 2,5 uur naar een film kijken vind ik vaak wel erg lang, maar hierbij had ik het gevoel dat ik nog ‘maar’ 1,5 uur naar de film keek. De tijd vloog dan ook echt voorbij. Ik vond dat de film heel goed was opgebouwd. Het was allemaal op het juiste tempo gefilmd en kwam niet te lang aan bod.
Het cameragebruik in de film vind ik waanzinnig. Er werden prachtige close-ups en shots gemaakt van de hoofdpersonen of spannende situaties. Laten we het ook nog even over de muziek hebben: De muziek past perfect bij deze film. Alle uitgekozen nummers passen goed bij de film.

Is deze film een aanrader? Ja! Al helemaal als je van actie en spanning houdt. Ook als je een fan bent van The Hunger Games is deze film een aanrader. Mocht je de film willen aanschaffen, dan kun je dat via deze link doen.

Rating: 9/10

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Kelly april 6, 2014 at 14:45

  Ik vond de film zelf ook geweldig. Jammer dat sommige details van het boek weg zijn gelaten (en personages) maar dat terzijde. Hele vermakelijke film! 🙂

  • Reply Yara april 6, 2014 at 15:07

   Ik ben echt mega benieuwd naar het boek! Die ga ik zeker over enkele maanden lezen.

 • Reply Sanne april 7, 2014 at 21:16

  Ik kan niet wachten om de film te zien! Dit weekend is het zover!

 • Reply Lisanne april 16, 2014 at 17:00

  Zowel het boek als de film vind ik erruuug leuk 🙂

 • Leave a Reply