Filmrecensies, Films

Film: Coco Avant Chanel

Titel: Coco Avant Chanel
Regie: Anne Fontaine 
Verschenen: mei 2009
Duur: 105 minuten
Cast: Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola
Genre: Drama, biografie

Weinig mensen kennen de oorsprong van Chanel, het belangrijkste mode-imperium ter wereld. De wieg van Gabrielle ‘Coco’ Chanel stond in een vervallen armenhuis in Zuid Frankrijk, waar haar veelbewogen carrière begon. Het latere stijlicoon maakt haar start in een klein accessoirewinkeltje en werkt zich op tot de oogverblindende glamour van de Parijse haute couture. Ze ontwerpt een stijl die niet alleen alle andere trends in de schaduw zet, maar die honderd jaar later nog steeds modieus is. Zo creëerde ze de garçonne-look, bedacht het minimalistische zwarte avondjurkje en bracht Chanel No. 5 uit, nog steeds een van de meest verkochte parfums ter wereld. In deze biopic wordt teruggegaan naar de oorsprong van Chanel, het belangrijkste mode-imperium ter wereld. Coco bedacht het minimalistische zwarte avondjurkje en bracht Chanel No. 5 uit, nog steeds een van de meest verkochte parfums ter wereld.

Mening: 

Iedereen kent het merk Chanel: van de prachtige kleding, maar ook van de parfums. Maar wie was Coco Chanel precies? Audrey Tautou kruipt in de huid van Coco in de Franse film Coco avant Chanel.

Coco heet eigenlijk Gabrielle en groeit op in een weeshuis, wachtend op haar vader die nooit meer terugkomt nadat hij haar heeft gedumpt. Haar geld verdient ze als middelmatig zangeresje in een cabaret, maar ze werkt ondertussen ook als naaister. Haar grote droom? Doorbreken als zangeres in Parijs. Ze ontmoet de welgestelde man Etienne Balsan en ze hoopt via hem hogerop te komen. Ze blijft aan hem vastklampen en mag bij hem in zijn grote kasteel komen wonen. Op een van de feesten die Balsan geeft, komt ze Boy tegen, een Engelsman. Hij ziet het huwelijk echter alleen als een manier om aan veel geld te komen. Daar moet Coco niks van hebben. Ze gelooft sowieso al niet in de liefde.

Coco is een vreemde eend in de bijt in het gezelschap van de rijken. Ze draagt broekpakken, witte bloezen en zwarte pantalons. Ze draagt geen grote, bombastische suikerspinnen jurken met veren, hoge hakken, gekke hoedjes, en veel sieraden. Eerst wordt er vreemd naar haar gekeken, maar daarna ziet iedereen het: ze heeft stijl en klasse door haar boyish uiterlijk. Erg leuk om te zien hoe zij de garçonne-look heeft ontwikkeld die we nog steeds in het huidige straatbeeld zien: casual chic. We zien de blauw-wit gestreepte sweater, de witte pyjama met zwarte randjes, parelkettingen en de Chanelroze mantelpakjes.

In Coco avant Chanel zien we voornamelijk Coco’s jonge jaren. Aan de ene kant jammer, want we zouden het o zo leuk vinden om te zien hoe ze zich staande houdt als ze beroemd is, maar aan de andere kant: nu zien we hoe het leven van Coco eruit zag voordat ze bekend werd. Ze werkte als eenvoudig naaistertje.

Audrey Tautou speelt haar rol als Coco geweldig. Coco heeft een sterk, feministisch karakter en Tautou kan die rol natuurlijk als geen ander vertolken. Een heerlijke film als je Chanelfan bent, maar ook als je dat niet bent. Prachtige beelden uit de jaren uit begin 1900.

Rating: 8,3/10

Previous Post Next Post

3 Comments

 • Reply Ellis oktober 20, 2014 at 07:10

  Klinkt goed 🙂

 • Reply Jolien oktober 20, 2014 at 21:17

  Deze wil ik heel graag zien! Sinds Amélie Poulain ben ik geweldig fan van Audrey Tautou 🙂

  • Reply Tedje oktober 20, 2014 at 22:56

   Ik vind haar ook een geweldige actrice!

  Leave a Reply