Filmrecensies

Film: Beasts of no Nation

 Titel: Beasts of no Nation
 Regie: Cary Joji Fukunaga
 Verschenen: 16 oktober 2015
 Duur: 137 minuten
 Cast: Abraham Attah, Emmanuel Affadzi, Ricky Adelayitor
 Genre: Oorlog, drama

 Als een burgeroorlog de familie uiteendrijft, wordt een West-Afrikaanse jongen gedwongen om zich te voegen bij een groep huurlingen om kindsoldaat te worden.

Mijn mening: 

Beasts of No Nation is de eerste Netflix original film en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Uzodinma Iweala. De film begint in een onbekend Afrikaans land. Het is oorlog: de rebellen voeren strijd tegen de regering. Op sommige plekken zijn veilige plekken ingesteld, zoals in het dorp waar de hoofdpersoon Agu woont. Hij merkt weinig van de oorlog daar, maar daar komt snel een einde aan. De rebellen komen dichterbij en vrouwen en kinderen moeten geëvacueerd worden. In alle haast en chaos moet de jonge Agu achterblijven bij zijn vader en zijn broer, die hij uiteindelijk verliest. Hij vlucht in de bossen en rent regelrecht in de armen van ‘de Commandant’, de leider van een kinderleger.

Langzamerhand zie je Agu veranderen in een moordende jongen, maar het knappe van de film is, dat het eigenlijk niet om het geweld draait. Het gaat om de verandering en de reactie van Agu en de ontmenselijking van kindsoldaten en daar is volledig op ingezoomd. Van een lief jongetje verandert hij in een moordenaar. Zo afschuwelijk en gruwelijk om te zien, zeker als je je beseft dat dit écht gebeurt.

Verder is de film redelijk voorspelbaar en weinig verrassend, maar dat maakt de film niet minder boeiend om naar te kijken. Constant speelt er in je achterhoofd: dit gebeurt écht in de wereld, en dat maakt het een goede film vind ik. En te bedenken dat je jonge Agu (Abraham Atta) helemaal geen acteerervaring had en zo van straat is geplukt, waar hij straatverkoper was.

Beasts of No Nation is een super indrukwekkende film waar je soms even je adem bij moet inhouden.

Rating: 8/10

Previous Post Next Post

3 Comments

  • Reply Esther november 3, 2015 at 16:19

    Ik ben heel benieuwd naar deze film. 🙂

  • Reply Vivian november 3, 2015 at 18:47

    Ik wil hem zeker nog zien, hij staat al op mijn lijstje! Ben benieuwd of er nog meer originele films gaan komen.

  • Reply Nostra november 6, 2015 at 14:53

    Toevallig hier ook vandaag een recensie over geschreven, vond ‘m erg sterk. Ik denk dat je bij zo’n soort film weet wat je kan verwachten, dus ja, voorspelbaarheid hoort er bij.

  • Leave a Reply