Filmrecensies

Film: A Brilliant Young Mind (X+Y)

A Brilliant Young Mind  Titel: A Brilliant Young Mind (X+Y)
 Regie: Morgan Matthews 
 Verschenen: 27 augustus 2015
 Duur: 111 minuten
 Cast: Asa Butterfield, Rafe Spall, Sally Hawkins
 Genre: Drama 

Op jonge leeftijd ontdekt men dat Nathan lijdt aan autisme waardoor hij altijd moeite heeft gehad om zich te binden met mensen, zelfs met zijn liefdevolle en geduldige moeder Julie. Getallen, voornamelijk priemgetallen, zijn de enige dingen die zinvol voor hem zijn. Maar wanneer de attente leraar meneer Humphreys belangstelling toont in Nathan’s talent gaat er een wereld voor hem open.

Mijn mening over A Brilliant Young Mind

Als de film begint merk je het al: Nathan Ellis (Butterfield, met zijn hemelsblauwe ogen ook wel bekend uit Hugo en The Boy in the Striped Pyjamas) is geen gewoon kind: hij is autistisch. Nadat hij een auto-ongeluk krijgt waar zijn vader aan overlijdt, kruipt hij helemaal terug in zijn schulp. Zijn vader was de enige persoon waar hij een warme band mee had en die aansluiting kan hij nu bij niemand meer vinden. Hij houdt zijn moeder op afstand, terwijl zij heel erg haar best doet om hem te begrijpen. Nathan houdt van duidelijkheid en structuur en heeft een enorme wiskundeknobbel. Hij lost sommen op als kind die ik op het VWO nooit heb begrepen. Hij krijgt les van Mr. Humphreys en hij stoomt Nathan klaar voor de wiskundeolympiade. Het blijft een bijzonder kind, ook in zijn puberteit. Opmerkingen als ‘hit me’ (als hij iets wil vragen aan zijn leraar) snapt hij niet.

Deze film (die trouwens voortkomt uit een documentaire) heeft potentie om een steengoede film te zijn, maar het laat hier en daar nog wel wat steken vallen. Voor een jongen met autisme zonder vrienden maakt hij ineens wel heel makkelijk contact met Zhang Mei, die hij ontmoet tijdens de voorronde van de olympiade in Taiwan. Ook gaat hij alleen op pad in Taiwan, terwijl hij thuis niet eens weet hoe hij de waterkoker aan moet zetten. Ik weet niet heel veel van autisme af, maar het beeld dat geschetst wordt, komt soms ongeloofwaardig over. Ook gaf de regisseur de wiskundeleraar MS en op wiskundekamp heeft een teamgenoot zelfmoordneigingen. Allemaal om meer drama aan de film toe te voegen, maar wat mij betreft had hij de verhaallijnen an sich nog meer kunnen uitdiepen en dan was het een perfecte dramafilm geweest. Het neemt niet weg dat het sowieso een bijzondere film is om naar te kijken en ik heb me ook zeker niet gestoord of geërgerd tijdens het kijken. A Brilliant Young Mind is een absolute aanrader om te kijken, maar met hier en daar dus nog wat verbeterpuntjes!

Rating: 7,3/10

bol-button

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *