Films

Film: 12 Years a Slave

Titel: 12 Years a Slave
Regie: Steven McQueen
Verschenen: februari 2014
Duur: 134 minuten
Cast: Chiwetel Ejiofor, Michael K. Williams, Michael Fassbender, Brad Pitt
Genre: Drama

12 Years a Slave is gebaseerd op het ongelofelijke verhaal van Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor). Hij leefde in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hij vecht om niet alleen te overleven, maar ook zijn waardigheid te behouden. Als slaaf wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke wreedheid van een slaveneigenaar (Michael Fassbender) en onverwachte vriendelijkheid. Na 12 jaar ontmoet hij een Canadees (Brad Pitt) die zijn leven voorgoed verandert.

Mening

Als filmfreak moest ik deze film natuurlijk gezien hebben. 12 Years a Slave heeft de Oscars voor Beste Film gewonnen, Beste Vrouwelijke Bijrol en Beste Bewerkte Scenario. Ik vond dit een ontzettend ontroerende film en ik heb het ook zeker niet droog kunnen houden. Je kunt niet heen om het verstikkende leed waarmee 12 Years a Slave vol zit. Het is een lawine aan droefenis, maar zo doeltreffend neergezet dat het nooit aanvoelt als geknutseld. De slavernij komt in deze film verontrustend dichtbij. De acteurs spelen ijzersterk en alles is prachtig in beeld gebracht.

De camera legt het landschap vast: de kronkelende bomen in het moeras waar Solomon aan vastgeketend wordt. Een paar minuten kijk je naar Solomon die probeert overeind te blijven en niet weg te zakken in de modder. Gebarsten huid op de ruggen van de slaven, zweepslagen worden aan flarden gereten. Het zijn beelden waar niemand graag naar kijkt, maar zo ging het eraan toe. Gek genoeg behoudt 12 Years a Slave ook zijn kalmte.

Ik vond 12 Years a Slave een hele indrukwekkende film die iedereen gezien zou moeten hebben.

Rating: 8,3/10

Tedje (1993) leest het liefst romans, maar een spannende thriller wordt ook altijd gewaardeerd. Ze werkt als freelance content creator en je kunt haar wakker maken voor lekker eten.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.