Boekrecensies,  Fantasy

Herinner mij – Ann Brashares

Herinner mijTitel: Herinner mij
Auteur: Ann Brashares
Verschenen: 2011
Pagina’s: 319
Uitgever: Boekerij
Originele titel: My Name Is Memory

De zeventienjarige Lucy voelt zich onverklaarbaar sterk aangetrokken tot haar klasgenoot Daniel, maar zijn bewering dat hij haar al heel lang kent vindt ze doodeng. Onsterfelijke zielen, voorbestemming, vorige levens ze wil er allemaal niks van weten. Toch kennen de twee elkaar al ruim 1200 jaar – en Daniel herinnert zich elk afzonderlijk jaar. Hij heeft ‘het geheugen’, de gave om vorige levens te herinneren en de zielen van dierbaren te herkennen. Maar zijn gave is tevens een vloek. Want steeds als hij en Lucy elkaar bijna vinden, worden ze op pijnlijke wijze weer van elkaar gescheiden. Lucy en Daniel delen een lange levensweg, die kronkelt van Klein-Azië in 552 tot Engeland in 1918 en Virginia in 1972. Maar juist wanneer Lucy eindelijk begint te geloven in hun gedeelde verleden en ze haar achterdocht laat varen, slaat de mysterieuze, moorddadige kracht die hen steeds weer uit elkaar drijft opnieuw toe. De geliefden zullen erachter moeten komen wat het precies is dat hen steeds weer dwarsboomt, als ze ooit een heel leven met elkaar willen doorbrengen.

Mening over Herinner mij

Herinner mij is het verhaal van Lucy en Daniel. Daniel is al honderden jaren oud, maar wordt steeds herboren en kan al zijn vorige levens herinneren. Al zijn levens draaien maar om één ding, zijn ware liefde Sophia (ook wel bekend als Lucy vinden). Het geheugen van Daniel is ongelofelijk groot, en hij is een van de weinige met deze gave. In bijna ieder leven ontmoet hij Lucy opnieuw, maar zij herkent hem geen een keer. Hij probeert het telkens weer, maar ze gelooft hem niet en als ze hem dan wel gelooft, worden ze wederom van elkaar gescheiden en is Lucy het in haar volgende leven weer vergeten. Tot Lucy gaat dromen over haar vorige levens. Ze heeft Daniel al een keer ontmoet in dit leven, maar toen is ze weg gelopen omdat ze dacht dat hij gek was. Hun zoektocht naar elkaar begint. Maar er zijn steeds weer dingen die de twee dwarsbomen. Hoe kunnen ze ooit samen hun leven met elkaar doorbrengen, als het telkens zo snel afloopt?

Ik weet niet zo goed wat ik van dit boek vond. Allereerst stoorde ik mij enorm aan de namen die gebruikt worden, namelijk Lucy en Daniel. Lijken deze namen niet enorm veel op Luce en Daniël uit ‘Fallen’ van Lauren Kate, waarbij de geliefden ook steeds van elkaar worden gescheiden? Dat vond ik vreselijk verwarrend en een tikkeltje irritant. Maar goed, daar had ik me snel overheen gezet. Het boek bestaat uit verschillende verhaallijnen. Je leest over het heden, waarin Lucy en Daniel leven en over het verleden, waarin Daniel zijn vorige levens uitlegt. Ik vond het verhaal een beetje langdradig maar het was wel leuk. Over de helft kwam er eindelijk wat meer vaart in het boek en werd het wat spannender. Vanaf dat moment ging Lucy namelijk uitzoeken hoe het zat met haar verleden. De laatste hoofdstukken vond ik heel erg verrassend en had ik niet verwacht. Het einde van het boek is vreselijk open, wat ik erg irritant vind. Het boek is dus wel leuk, maar je moet je wel even door de eerste hoofdstukken heen zetten. Apart, maar toch boeiend verhaal over twee geliefden die gescheiden van elkaar worden.

Rating: 3/5

bol-button

6 Comments

 • Ilse

  Ik heb dit boek zien liggen in de boekenwinkel. Alleen dan onder de nieuwe titel. Heel raar, want ik vind dat het dan een veel luchtiger indruk maakt. Super kleurrijk omslag, een beetje dat simplistische vanwege die gympies. En dan heb je deze cover… Donkere boomschors, alleen die bloem qua kleur… Ik heb echt getwijfeld of ik ‘m zou halen of niet, maar op dat moment verkoos ik twee andere boeken boven deze. =P Wat me het boek niet zo snel laat kopen, is inderdaad die overeenkomst met de namen uit de Fallen reeks. Nu vind ik die boekenreeks ook niet je van het, maar toch. Het is erg lastig om Herinner Mij/Gevonden! apart te zien van die reeks. Niet origineel. Een beetje jammer van die Ann! Al lijken de ideeën die ze heeft nog zo origineel, ik zou weleens willen weten waarover ze zou schrijven als ze nog een boek zou schrijven. =3

 • Joanydvv

  Ik was ook erg in de war in het begin door de namen. Maar gelukkig had ik alleen nog maar het eerste deel van de Fallen reeks gelezen. Misschien was het daarom gemakkelijker om dit boek apart te zien.
  Ik vond dit boek echt héél erg mooi. De symboliek die de schrijfster gebruikt vond ik echt prachtig.

 • Emmy

  Bij de eerste zin van de samenvatting dacht ik al: hallo fallen?

  Ook de basis kwam me een beetje te veel overeen, dus ik denk niet dat ik dit boek heel snel zou pakken… Misschien ooit.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.