Boekrecensies,  Fantasy

De Golem en de Djinn – Helene Wecker

De Golem en de DjinnTitel: De Golem en de djinn
Auteur: Helene Wecker
Verschenen: 28 juni 2014
Pagina’s: 544
Uitgever: Mistral
Originele titel: The Golem and the Jinni

Chava is een golem, een door haar meester uit klei gemaakte vrouw. Ahmad is een djinn, een wezen van vuur, geboren in de Syrische woestijn. De Golem en de Djinn vertelt het onvergetelijke verhaal van twee bovennatuurlijke wezens die in 1899 afzonderlijk van elkaar in New York aankomen. Ze worstelen met het vinden van hun weg in de nieuwe, vreemde omgeving, maar een gedeeld lot brengt hen samen. Dit caleidoscopische, betoverende en onvergetelijke verhaal verweeft historische fictie met magische fabels uit de Joodse en Arabische traditie.

Mening over De Golem en de Djinn

Dit boek brengt twee mythische wezens op een ontzettend mooie manier samen. Chava is een Golem, een wezen van klei en een fabel uit de Joodse traditie. Ahmad is een Djinn, een wezen van vuur en leeft in de woestijn. Hij is een fabel uit de Arabische traditie.
Vanaf het moment dat Chava in New York aan komt probeert ze zich zo goed mogelijk aan te passen aan het leven om haar heen. Haar beperking is dan ook vooral dat ze alles zó goed kan en zó snel is in alles. Daarnaast kan ze de verlangens van mensen horen en móet ze dat vervullen, zo is haar aard immers. Ahmed is op de een of andere manier in een mens verandert en moet zijn weg zien te vinden in zijn nieuwe gedaante.

Toen ik alleen al de beschrijving las van De Golem en de Djinn ben ik gaan opzoeken wat een golem en een djinn is. Zelf had ik er nog nooit over gehoord en was vrijwel meteen enthousiast toen ik las dat het over mythische wezens ging. Het is eens een keer iets anders dan een vampier, weerwolf of wat dan ook. Vól enthousiasme begon ik dan ook aan dit boek.

Het begin is wat verwarrend, je krijgt twee verhalen op je af en je weet nog niet zo goed waar het nou eigenlijk heen gaat. Na een tijdje wordt het eigenlijk nóg ingewikkelder omdat ze het verleden en nu door elkaar gaan vertellen. Enorm snel kom je dus niet door dit boek heen. Het neemt echter niet weg dat het boek echt prachtig is geschreven en ik elk woord met plezier heb gelezen. Het verhaal is bijzonder en een verhaal als dit zal je zeker niet snel tegen komen. Daarnaast is het in het begin vooral uitleg. De verhalen komen beetje bij beetje samen en je leert de personages steeds beter kennen. De laatste 250 bladzijdes heb ik dan ook in een rap tempo uitgelezen, ik móest weten hoe het zou aflopen.

Ja, ik ben echt enorm enthousiast over De Golem en de Djinn. Nogmaals, het las niet enorm snel maar dat kwam vooral door de vele nieuwe informatie die je binnen krijgt. Je moet het goed op een rijtje zetten voor jezelf voordat je in een rap tempo door het boek heen kan gaan. Maar dit is het allemaal enorm waard hoe verder je het boek in komt. Dit boek valt weer echt onder de fantasy en is echt een aanrader voor de wat serieuzere lezers. Dit boek kan je zeker niet zien als een Young Adult en daarom ook minder geschikt voor de jongere lezer denk ik.

Geweldige personages, ontzettend origineel en hij is het helemaal waard om gelezen te worden!

Rating: 4.5/5

bol-button

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.