Boeken,  Boekrecensies,  Young adult

Famous – Amy Jones

Begin dit jaar verscheen het boek Famous van Amy Jones. Een verhaal over twee ’tiener’sterren die aan de afgrond van hun leven staan. Benieuwd wat ik van het boek vond? Lees dan snel verder!

Waar gaat Famous over?

Ava is beroemd door de realityshow over haar familie. Iedereen kent haar naam, niemand neemt de moeite haar écht te leren kennen. En als je opgroeit in een gezin waar alles gedaan wordt voor de camera’s, is het heel gemakkelijk jezelf kwijt te raken.

Mags is de zangeres van een up and coming band. Elke dag opnieuw krijgt ze dezelfde shit over zich heen “die er nou eenmaal bij hoort’ als vrouw in de muziekwereld. Maar na een verpletterend verlies richt haar woede zich op het enige waar ze nog controle over heeft – zichzelf.

Twee jonge vrouwen dreigen ten onder te gaan aan de verwachtingen van anderen over hoe ze hun leven moeten leiden. Hun onverwachte vriendschap geeft hen de kans terug te claimen wat ze allang kwijt zijn: de regie over hun eigen leven.

Famous vertelt het verhaal van Ava en Mags. Beiden zijn op een verschillende manier bekend geworden. Ava is voornamelijk bekend door haar familie, die dag in dag uit gevolgd wordt voor een reality show. Mags is de zangeres van een nieuwe, populaire band. Allebei gaan ze op hun eigen manier om met de fame die hun tegemoet komt. Maar achter de schermen spelen zich verschillende gebeurtenissen af waardoor ze allebei steeds dichter bij de afgrond komen te staan. Hoe moeten ze omgaan met de bekendheid en willen ze dit wel?

‘Famous is een heerlijke Young Adult die het verhaal vertelt van twee opkomende sterren; de manier waarop de twee verhalen met elkaar zijn vervlochten is erg origineel!’

Ik zat al vrij snel in het boek Famous. Het leest enorm vlot, omdat je ieder hoofdstuk vanuit een van de twee hoofdpersonen leest. Tussendoor komen er fragmenten van bijvoorbeeld nieuwsberichten over de sterren voorbij of zijn reacties onder een poll of social media bericht over de sterren te lezen. Dat maakt het verhaal origineel en van deze tijd. Op social media krijgen hedendaagse sterren zoveel stront over hun heen, dat laat dit boek ook maar weer zien. Naarmate het boek vordert, leer je de twee hoofdpersonen steeds beter kennen. In het begin lees je een fragment waarin de twee elkaar ontmoeten, maar daarna neemt het boek een sprong terug in de tijd en vertelt hoe de twee meiden bekend zijn geworden. Dit verhaal speelt zich dan verder af naar het heden, tot ze elkaar weer ontmoeten. Ik vind dat een leuke manier van vertellen en daardoor begrijp je ook waarom de meiden in het begin zich zo heftig voelen. Al met al is Famous een fijn boek voor tussendoor. Het geeft je een kijkje achter de schermen van twee ’tiener’sterren die langzaam opgroeien en veel meemaken tijdens hun weg naar fame. Kan het zeker aanraden!
Benieuwd geworden naar dit boek? Bestel Famous op Bol.com! 

Famous

Titel: Famous
Auteur: Amy Jones
Verschenen: februari 2020
Pagina’s: 352
Uitgever: De Fontein

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.