Adorable Bookclub

Familie op de vlucht – Diney Costeloe

Onlangs verscheen het boek Familie op de vlucht, geschreven door Diney Costeloe. Emily van de Adorable Bookclub las het boek en in deze recensie vertelt ze je alles!

Waar gaat Familie op de vlucht over?

Duitsland, 1937. Naarmate de nazi’s het land verder in hun greep krijgen, wordt Joden het leven steeds moeilijker gemaakt. Er komen wetten die hen verbieden op bepaalde plekken te komen, niet-Joden in dienst te nemen, en bepaalde beroepen uit te oefenen. Ruth en Kurt moeten toekijken hoe hun vier kinderen, Laura, Inge en de tweeling Peter en Hans, getreiterd en vernederd worden. Als Kurt wordt opgepakt en hun winkel in brand wordt gestoken, ziet Ruth geen andere mogelijkheid dan met de kinderen aan de hand te vluchten. Maar waar kunnen ze heen, waar zijn ze nog veilig? Wat volgt is een wanhopige zwerftocht door een land waarin helden en verraders er precies hetzelfde uitzien…

Familie op de vlucht doet haar naam meteen eer aan: het boek begint met een inval in de winkel en het huis van Ruth en Kurt. Kurt wordt op vernederende wijze meegenomen door de SA; Ruth wordt met de kinderen achtergelaten in een brandend huis. Zij weten te ontkomen aan de dood maar kennen eigenlijk geen plek waar zij nog wel veilig zijn. Als Joden in Duitsland worden zij steeds meer in het nauw gedreven.

Wanneer Kurt weet te ontsnappen uit de handen van de Duitsers, begint een zoektocht naar hereniging. De wanhoop die zowel Ruth als Kurt ervaren neemt met de bladzijde toe. Als lezer kon ik me door dit boek wat beter voorstellen hoe zo’n situatie moet hebben gevoeld. Laura, de oudste van de kinderen, wordt geacht haar moeder te helpen om voor de kleinere kinderen te zorgen. Door de situatie in Duitsland is er een gebrek aan geld, geen onderdak en weinig familie om steun van te verwachten. Tegelijkertijd zijn er Duitse burgers die de familie het liefst dood zouden zien. Hoewel Diney Costeloe op een geruststellende manier schrijft – wellicht niet geheel waarheidsgetrouw – krijg je een betere kijk op de gevolgen van de Jodenhaat in de nazitijd. De slapeloze nachten die bij de onveiligheid van het ‘Joods zijn’ hoorden moeten vreselijk hebben gevoeld.

“De schrijfstijl van Diney Costeloe is erg prettig, waardoor de hoofdstukken gemakkelijk lezen”

De schrijfstijl van Diney Costeloe is erg prettig, waardoor de hoofdstukken gemakkelijk lezen. De spanning wordt opgebouwd op een manier die maakt dat je door wilt lezen om erachter te komen of Ruth en haar kinderen nog herenigd zullen worden met Kurt. Of hen dit zal lukken en of zij ooit in veiligheid zullen verkeren blijft voor nu de vraag…

Familie op de vlucht Titel: Familie op de vlucht
Auteur: Diney Costeloe
Verschenen: maart 2019
Pagina’s: 349
Uitgever: Uitgeverij de Fontein

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *