Boekrecensies,  Roman

Eigenlijk helemaal niet goed – Amy Lavelle

Onlangs las ik Eigenlijk helemaal niet goed, het debuut van Amy Lavelle. Lees hier de recensie van het boek Eigenlijk helemaal niet goed.

Waar gaat ‘Eigenlijk helemaal niet goed’ over?

Hannah is achtentwintig jaar wanneer haar moeder een ongeluk krijgt, met spoed naar het ziekenhuis wordt gebracht en nooit meer wakker wordt. Haar eerste instinct? Haar moeder bellen. Terwijl Hannah rots in de branding voor haar emotioneel instabiele vader en chaotische zusje moet zijn, leert ze cruciale levenslessen die haar moeder haar nooit verteld heeft, zoals:

– Hoe je een begrafenis plant
– Hoe je een plafond schoonmaakt
– Hoe je de confrontatie met je angsten aangaat
– Hoe je op een tandem rijdt
– Hoe je moeder moet zijn

Maar er is één les die Hannah graag van haar moeder had geleerd: als je net de persoon bent verloren die alles een betekenis gaf, hoe moet je dan in hemelsnaam jezelf vinden?

Eigenlijk helemaal niet goed is een boek waar ik zonder verwachtingen in ging. Ik besloot het boek mee op vakantie te nemen en al gauw kwam ik er achter: dit is niet zo’n heel luchtig boek voor op vakantie. Het boek van Amy Lavelle snijdt namelijk een behoorlijk zwaar onderwerp aan: het verlies van een ouder. Hannah verliest haar moeder op 28-jarige leeftijd. Hoe moet ze haar leven nu weer oppakken? Het leven zal nooit meer hetzelfde worden als het was. Door haar leeftijd kon ik me erg identificeren met het hoofdpersonage en ik moet er niet aan denken om mijn moeder te verliezen. In elk hoofdstuk van het boek staat een vraag centraal die Hannah aan haar moeder had willen stellen. Er wordt ook nog een ander onderwerp aangesneden: kinderen krijgen. Ik denk erg herkenbaar voor de levensfase waarin Hannah en haar vriend zitten.

‘Fijn dat er een boek is over het leven van alledaags nadat je iemand bent verloren’

Gelukkig is het boek Eigenlijk niet zo goed niet de hele tijd zo zwaar. Er worden ook grapjes gemaakt. Emoties worden elkaar afgewisseld en dat houdt de balans in het boek. Ik denk dat dit boek erg hulpvol kan zijn als je iemand dierbaars hebt verloren. De alledaagse dingen na het verlies van iemand komen aan bod, iets waar je eigenlijk nooit over leest. Er zitten herkenbare situaties in het boek en het laat ook zien dat iedereen anders rouwt en dat niks goed of fout is. Een boek vol rouw, humor en realiteit.

Pluspunten
+ Herkenbaar
+ Leest prettig

Minpunten
– Heftig onderwerp als je daar niet op zit te wachten

Heb jij Eigenlijk helemaal niet goed al gelezen? Bestel hem hier op Bol.com! 

eigenlijk helemaal niet goed

Titel: Eigenlijk helemaal niet goed
Auteur: Amy Lavelle
Verschenen: februari 2022
Pagina’s: 253
Uitgeverij: The House of Books

bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.