Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Roman

Een zeer opmerkelijk verschijnsel – Hank Green


Saskia van de Adorable Bookclub las het boek Een zeer opmerkelijk verschijnsel van Hank Green. Hank Green is de broer van bestseller auteur John Green (van A Fault in Our Stars en Paper Town) en Een zeer opmerkelijk verschijnsel is zijn debuut.

Waar gaat Een zeer opmerkelijk verschijnsel over?

Op een nacht stuit de drieëntwintigjarige April May op een gigantische sculptuur, die als vanuit het niets opeens midden in Manhattan staat. Ze is meteen verrukt van het onverzettelijke beeld, dat ze de naam Carl geeft. Ze maakt een filmpje en zet het op Youtube. Het filmpje gaat viral als blijkt dat er ook in andere steden in de wereld ‘Carls’ zijn gesignaleerd. April, ‘de ontdekker’, wordt op slag beroemd en staat vanaf dan voortdurend in de spotlights. Terwijl de druk van de media steeds meer toeneemt, probeert April erachter te komen wat de Carls zijn, waar ze vandaan komen en vooral wat ze willen.

Laat ik meteen even beginnen met het feit dat ik hoge verwachtingen had van dit debuut van Hank Green. Ik ben groot fan van de boeken van zijn broer, John Green, en hun gezamenlijke Youtube-kanalen. Ondanks dat ik nog geen geschreven werk van Hank Green had gelezen, hoopte ik toch op een goed boek. Ik werd absoluut niet teleurgesteld.

Een zeer opmerkelijk verschijnsel begint al meteen zeer opmerkelijk. April, de hoofdpersoon, spreekt meteen tegen je alsof ze een gesprek met je heeft. Er wordt ook meteen duidelijk gemaakt dat het boek pas later op gang zal komen, er rare keuzes in zitten en je haar niet altijd even leuk zal vinden. Dit zorgde ervoor dat ik meteen geïnteresseerd was en verder wilde lezen waar dat dan allemaal over ging.

In de eerste paar bladzijdes komt April Carl tegen, een bijzonder beeld dat ze zelf deze naam geeft. Samen met een vriend maakt ze een filmpje en zet dit online, omdat ze zo onder de indruk is van de vormgeving. Het filmpje gaat viral en April krijgt ineens te maken met internet bekendheid, met alle gevolgen van dien. Het is makkelijk om een link te leggen met het leven van de schrijver, die ook bekend is geworden door het internet. Het leven met deze roem, de onmenselijkheid die hierbij komt kijken en wat voor impact het heeft op je leven, ik kan me zo voorstellen dat dit behoorlijk wat weg heeft van het echte leven van deze internetsterren.

‘Alleen maar lovende woorden over dit debuut van Hank Green’

Het genre van het boek is behalve young adult, ook wel in de richting van science fiction. Persoonlijk houd ik daar wel van, maar als je verwacht dat het boeken zijn in exact hetzelfde genre als zijn broer, dan zou ik even bedenken of dit iets voor jou kan zijn. Verder heeft het wel alle interessante aspecten van het young adult genre: vriendschappen, relaties, persoonlijke worstelingen en levenslessen. April is realistisch geschreven, weet dat ze fouten maakt, is niet de beroerdste om dit toe te geven en weet eigenlijk ook gewoon niet zo goed wat ze wil. Het is niet zo dat ik ontzettend dol was op April, maar ze kwam wel over als een echt persoon met haar goede en slechte kanten.

Met alleen maar lovende woorden kan ik niet anders dan 5 van de 5 sterren geven.

Meer recensies lezen van de boeken van Hank Green Klik dan hier.

Een zeer opmerkelijk verschijnsel

Titel: Een zeer opmerkelijk verschijnsel
Auteur: Hank Green
Verschenen: september 2018
Pagina’s: 384
Uitgever: Harper Collins

bol-button

Rating: 5/5

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *