Adorable Bookclub,  Roman

Een verre plek vlakbij – Hayley Long

Hayley Long
Sanne van de Adorable Bookclub las het boek Een verre plek vlakbij van Hayley Long. Stupéfait. Een woord dat veel voorkomt in het boek, omdat één van de hoofdpersonages het voor het eerst leert gebruiken en toepassen. Een woord dat ontzettend goed past bij het verhaal, want de plottwist op het einde van het boek… Daarna voelde ik me stupéfait.

Waar gaat Een verre plek vlakbij over?

Op de terugweg van vakantie raken de broers Dylan en Griff samen met hun ouders betrokken bij een vreselijk auto-ongeluk. Van de ene op de andere dag zijn de jongens wees, en staan ze er helemaal alleen voor. Tot een verre oom en tante zich melden en ze naar Wales verhuizen. Ondanks het grote verdriet lijkt hun leven in een wat rustiger vaarwater te komen, maar Dylan maakt zich zorgen om zijn broertje. Griff lijkt niet om te kunnen gaan met het verlies; hij praat niet en trekt zich steeds verder terug. Maar ook Dylan heeft moeite de moed erin te houden en vlucht in zijn hoofd naar plekken waar hij gelukkig was. En nog meer dan Griff heeft hij moed nodig, want er is iets heel belangrijks waarmee hij in het reine moet zien te komen voor hij verder kan. Een hartverscheurend mooi verhaal over liefde, verdriet en hoop, met een onverwachte wending.

Wat ik mooi vind aan een goede roman zoals deze, is de sfeer die een auteur weet neer te zetten. De personages gaan op hun eigen manier met elkaar om, het verhaal is op een hele eigen manier geschreven. Het verhaal zelf verloopt rustig. Terwijl we de broers volgen in de nasleep van deze tragedie, springen we af en toe terug naar het verleden om de achtergrond beter te leren kennen. Tijdens emotionele momenten zweeft Dylan naar een verre plek vlak bij.

Op een pagina richting het einde is het nodig om terug te bladeren, om de nieuw geleerde informatie te verwerken. Ik zag het vlak voor de ontknoping aankomen, maar alsnog stond ik versteld. Stupéfait. Juist door de manier waarop het boek geschreven was, zag ik deze plottwist niet aankomen.

Een verre plek vlakbij van Hayley Long is het perfecte herfstboek’

‘Je hoeft je niet te verontschuldigen,’ zei hij. ‘Het kan verrekte moeilijk zijn om te huilen. Soms is het makkelijker om te huilen om iemand anders dan om jezelf.’

Een verre plek vlakbij is het perfecte herfstboek. Ik las het op de bank met een kop thee, onder een kleedje, terwijl het seizoen buiten veranderde in iets kouds. Maar romans die zo fijn geschreven zijn als deze, zijn te lezen in elk seizoen.

Meer recensies lezen van de boeken van Hayley Long? Klik dan hier.

Een verre plek vlakbij

Titel: Een verre plek vlakbij
Auteur: Hayley Long
Verschenen: september 2018
Pagina’s: 288
Uitgever: Harper Collins

bol-button

Rating: 4/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *