Een lied voor Achilles
Boeken,  Roman

Een lied voor Achilles – Madeline Miller

In de zomer van 2021 las ik Een lied voor Achilles voor de helft. Ik stopte met lezen omdat ik dacht dat het niets voor mij was. Na het lezen van het boek Circe (ook van Madeline Miller) besloot ik om uiteindelijk toch Een lied voor Achilles op te pakken. Ik vertel je in deze recensie wat ik van het boek vind.

Waar gaat Een lied voor Achilles over?

Achilles, ‘de beste onder de Grieken’, zoon van de wrede zeegodin Thetis en de legendarische koning Peleus, is sterk, snel en onweerstaanbaar knap. Patroclus is een zachtaardige prins, verbannen uit zijn vaderland na een gewelddadig incident. Achilles neemt Patroclus onder zijn hoede en de twee jongens ontwikkelen een meer dan hechte vriendschap. Als duidelijk wordt dat de schone Helena van Sparta is ontvoerd, worden alle mannen opgeroepen om Troje te belegeren. Verleid door de belofte van eeuwige roem sluit Achilles zich aan bij het leger, en Patrocles, verscheurd door de liefde voor en angst om zijn vriend, volgt hem. Zij weten niet dat een wreed lot hen tot het uiterste zal testen en een afschuwelijk offer zal vragen.

Na het lezen van Circe wist ik zeker: ik wilde meer boeken lezen over de Griekse mythologie. Alleen was mijn mening over Een lied voor Achilles een beetje vertekend. Ik vond de eerste 150 pagina’s namelijk wat traag en daardoor was ik het snel zat. Moest ik wel doorgaan als het zo lang duurde? Toch gaf ik het nog een kans. In Een lied voor Achilles volg je Achilles en zijn vriend Patroclus. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Patroclus. Een lied voor Achilles is gebaseerd op het klassieke verhaal (Ilias) dat Homerus schreef over de Trojaanse oorlog. Madeline Miller werkte ruim tien jaar aan dit bijzondere boek.

‘Een lied voor Achilles is perfect om kennis te maken met de Griekse mythologie!’

Achilles is de zoon van zeegodin Thetis en koning Peleus. Er wordt enorm tegen hem opgekeken: hij is knap, hij is snel, en sterk. En hij heeft ook nog eens een mooi karakter. Patroclus is een prins die na een incident wordt verbannen door zijn vader. Hij wordt voorgesteld aan Achilles en een bijzondere band is geboren. Ze trekken samen op en al gauw zijn ze onafscheidelijk. Er ontpopt een liefde tussen de twee en ze kunnen niet zonder elkaar leven. Een probleem, de moeder van Achilles (Thetis) keurt Patroclus niet goed.

Hoewel de bijzondere band tussen Achilles en Patroclus een prominente rol speelt, draait het verhaal ook om oorlog. Je krijgt mee hoe de Trojaanse oorlog tot stand komt en wat dit met de personages doet. Je leert wat er precies tijdens de lange oorlog plaats heeft gevonden en wat ervoor heeft gezorgd dat het verhaal ten einde is gekomen.

Een lied voor Achilles is bij uitstek geschikt voor mensen die nog niet veel weten over de Griekse mythologie of de Ilias. Het is simpel en toegankelijk geschreven (met korte zinnen) en in ruim 350 pagina’s ken je het verhaal van Achilles en de Trojaanse oorlog. Mocht je de Ilias wel hebben gelezen, dan zullen veel verhalen je bekend voorkomen en is het alsnog een aanrader om dit boek te lezen.

Pluspunten:
+ Een mooie kennismaker met Griekse mythologie
+ Toegankelijk en eenvoudig geschreven, waardoor het snel leest
+ Een mooie hervertelling van het verhaal van Achilles

Minpunten:
– Een lange opbouw. Tot pagina 150 bouwt het verhaal op en naar mijn idee gebeurde er weinig. Vanaf pagina 150 gaat het ineens snel, waardoor het stukken vlotter wegleest

Meer recensies lezen van de boeken van Madeline Miller? Klik dan hier.

Een lied voor Achilles

Titel: Een lied voor Achilles
Auteur: Madeline Miller
Verschenen: november 2019
Pagina’s: 368
Uitgever: Orlando
bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *