Een fatsoenlijke familie
Boeken,  Roman

Een fatsoenlijke familie – Rosa Ventrella

Bari lijkt me al jaren een geweldige plek om te bezoeken in Italië. Toen ik zag dat Een fatsoenlijke familie over de plek ging (weliswaar een hele lange tijd geleden), moest ik hem dan ook lezen.

Waar gaat Een fatsoenlijke familie over?

Het zijn de jaren tachtig. De hete zomers in Bari versterken de geuren van romige sauzen, gegrild vlees en verse pasta die uit de ramen komen. Door de kleine steegjes van de oude stad rennen en spelen de kinderen van families uit de buurt. Maria is echter een buitenbeetje en trekt liever op met haar twee oudere broers.

Ze vindt haar uitweg uit de dagelijkse sleur van een groot arm gezin in de vriendschap met Michele, een jongen uit een beruchte criminele familie. Bij elkaar vinden ze voor het eerst een houvast die ze beiden nog niet kenden. Maar vanaf het moment dat de families met elkaar te maken krijgen, lijkt hun groeiende band geen schijn van kans meer te maken.

Maria is de jongste in het gezin. Ze trekt veel op met haar twee oudere broers, al weet ze ook niet goed of ze wel echt een band met de twee jongens heeft. De twee broers zijn dan ook erg verschillend van elkaar. Met haar moeder kan Maria het goed vinden, haar vader is echter een beetje een ander verhaal. Een harde man, van ‘de oude stempel’. Verder heeft ze een schat van een oma, waar ze altijd terecht kan. Op het eerste gezicht lijkt het een doodgewoon gezin. Een gezin die zo bij jou om de hoek zou kunnen wonen. Het verhaal speelt zich echter af in de jaren tachtig, in het stadje Bari, in Italië.

‘In Een fatsoenlijke familie wordt alles prachtig beschreven’

Het mooie aan dit verhaal is, is dat het eigenlijk zo’n normaal verhaal is. Het verhaal van een meisje dat zich niet gelijk voelt met de andere kinderen uit de buurt, en daardoor erg zelfstandig is. Door het hele boek heen groei je samen met haar op. Je begint het lezen als ze nog een kind is, en krijgt heel sterk haar gevoel mee. Haar gedachtes, haar manier van doen. Langzaam word je zelfs een klein beetje Maria. (Een klein beetje) Toch laat Rosa Ventrella een kleine afstand tussen jou en de hoofdpersoon zitten. Waardoor je het misschien eerder als een soort ‘extra zusje’ meekrijgt.

De schrijfstijl van Rosa Ventrella is schitterend. Ze beschrijft alles zo prachtig, en laat op het juiste moment de juiste stukken weg. Zodat je die zelf kunt invullen. Het is een verhaal dat zachtjes en rustig voortkabbelt. Als je houdt van een roman, die gewoonweg prachtig beschreven is, dan is Een fatsoenlijke familie zeker iets voor jou. En ben je net zo gek op Italië als ik? Ook dan moet je dit boek zeker weten lezen. Even terug de tijd in, naar de jaren 80, in dat prachtige stadje Bari.

Meer recensies lezen van de boeken van Rosa Ventrella? Klik dan hier.

Rosa Ventrella

Titel: Een fatsoenlijke familie
Auteur: Rosa Ventrella
Verschenen: 7 mei 2019
Pagina’s: 303
Uitgever: Xander
Originele titel: Storia di una famiglia perbene

bol-button

Rating: 4/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *