E-books worden waarschijnlijk véél goedkoper! - Adorable Books

E-books worden waarschijnlijk véél goedkoper!


Goed nieuws voor iedereen die wel eens een e-book leest. De kans is enorm groot dat een e-book straks veel goedkoper gaat worden!

Nu te duur

Nu is een e-book vaak net iets goedkoper dan het fysieke boek. Voor veel mensen is dit een reden om fysiek te kopen (waar onze voorkeur ook ligt), maar ook om illegaal te gaan downloaden (waar onze voorkeur dan weer niet ligt). Dat het zo duur is komt door het hoge BTW-tarief dat erop zit. Bij een fysiek boek is dat een laag BTW-tarief. Daarom verschillen de prijzen niet zo gek veel van elkaar.

Verandering

Hier gaat dus hoogstwaarschijnlijk verandering in komen! Europese landen willen al ontzettend lang dat de BTW voor e-books omlaag gaat. De Europese Unie wilden dit echter niet. Nu hebben ze tóch ingestemd met het plan. Het parlement heeft het plan dus al goedgekeurd, nu moeten alleen alle EU-lidstaten het plan nog goedkeuren. Na deze goedkeuring zullen e-books dus fors goedkoper worden.
Wij zijn benieuwd hoe snel dit alles in z’n werking zal gaan en of het plan deze keer ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd. Een BTW verlaging zal in ieder geval goed helpen, denken wij!

Zou jij meer e-books gaan kopen als ze goedkoper worden?

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Jantine juni 5, 2017 at 15:43

  Absoluut. Ik vind mijn e-reader heerlijk, en zou dan meer ook Nederlandstalige e-books gaan kopen. Nu zijn dat bijna altijd Engelstalige, en/of via Netgalley. Terwijl ik de Nederlandse uitgeverswereld óók wil steunen, ook zonder meteen fysieke boeken te kopen.

 • Reply Nikita juni 5, 2017 at 16:54

  Ik ben geen e-book lezer. Ik heb in de tijd gemerkt dat een boek op een elektronisch apparaat veel minder vlot leest voor mij dan een fysiek exemplaar. Maar dit is wel een goede zaak voor de e-reader lezers natuurlijk!

 • Reply Anita juni 5, 2017 at 19:37

  Hoi
  Ik lees al jaren e-books omdat ik bijna blind ben is dat voor mij de enige manier om te lezen omdat ik een e-book zowel vergroot als in braille kan lezen op de iPad en verbonden met de brailleleesregel, dus even naar de bib om goedkoper te lezen zit er voor mij niet in dus ben ik verplicht om de boeken te kopen, e-boooks worden hier nl ook niet uitgeleend in de bib tenzij je er goed voor betaald maar ja dan kan ik ze evengoed kopen. En eigenlijk vind ik het schandalig hoe weinig verschil er op het fysieke en het papieren boek zit! Dus ik verheug er mij al op als die wet er inderdaad door zal komen, ik hoop dan ook dat de verkopers inderdaad die verlaging ook zullen doortrekken naar de e-books.

 • Reply Eveline - YA Boeken juni 6, 2017 at 08:01

  Op vakantie lijkt het me wel fijn omdat je dan maar een X aantal bagage mee kan nemen en de fysieke boeken dan (te) zwaar zijn. Ik denk dat een hoop mensen makkelijker een ebook zullen kopen met de nieuwe prijzen! 🙂

 • Reply Inge juni 6, 2017 at 09:01

  Dat zou zo super zijn he!! Hopelijk wordt het doorgevoerd.

 • Reply Fleur juni 6, 2017 at 19:47

  Ik lees nu geen e-books, maar misschien begin ik er dan wel mee. Zou ook een oplossing zijn voor het plaatsgebrek…

  • Reply Danique V. juni 7, 2017 at 09:34

   Haha, dat zeker! Al is het wel weer jammer dat je een e-book niet in een boekenkast kan zetten 🙂 (behalve virtueel dan)

 • Reply Sanne juni 11, 2017 at 15:15

  Ik heb zo’n vaag vermoeden dat de prijzen niet zullen veranderen en de uitgevers de winst gewoon opstrijken, eigenlijk. Maar als ze het wel doorberekenen in de prijs: hoera!

 • Leave a Reply