Boeken

Dunne boeken om te lezen

Ben je op zoek naar dunne boeken om te lezen? In dit artikel hebben wij een aantal dunne boeken verzameld, zodat je inspiratie op kunt doen. De boeken zijn perfect om op te pakken als je een leesdip hebt gehad of juist wil starten met lezen.

Laatste update: januari 2024

Dunne boeken die het lezen waard zijn

Een dun boek bevat maximaal 200 pagina’s. We hebben een aantal verschillende boeken verzameld en deze hieronder geplaatst. De boeken staan gesorteerd op het aantal pagina’s dat ze bevatten. We hanteren drie categorieën:
– dunne boeken tot 100 pagina’s;
– dunne boeken tot 150 pagina’s;
– dunne boeken tot 200 pagina’s.

Dunne boeken tot 100 pagina’s

1. Kindertrein uit Boedapest: 88 pagina’s

Kindertrein uit Boedapest is onderdeel van de Spoorslagserie: dit zijn allerlei kortere boeken die je ook makkelijk kunt weglezen.

Kindertrein uit BoedapestIn Kindertrein uit Boedapest stapt Emy Koopman op de trein naar Hongarije, samen met de geest van haar grootmoeder, Mariska Muskovics.

In het interbellum reisde Mariska, zoals duizenden andere vermagerde Hongaarse kinderen, met een zogenoemde kindertrein naar Nederland. Het doel: een paar maanden aansterken in een rustiger, welvarender omgeving, en dan weer terug. Maar Mariska bleef. Waarom keerde zij nooit terug naar haar familie in Boedapest?

Met een verroeste Nightjet maakt Emy dezelfde reis als haar grootmoeder destijds, maar nu in omgekeerde richting: vanuit Amsterdam via Wenen naar Boedapest. Het is het begin van een zoektocht naar een verloren geschiedenis. Eenmaal onderweg beginnen perspectieven, werkelijkheid en fictie door elkaar heen te lopen. Uit de flarden van overgeleverde verhalen en archiefmateriaal wordt een wonderschone nieuwe vertelling geweven.

Klik hier om Kindertrein uit Boedapest te bestellen bij Bol.com.

2. Mijn nacht met Vedder, geschreven door Buddy Tegenbosch: 96 pagina’s

Mijn nacht met Vedder is onderdeel van de Best of YA XS-serie, een serie boordevol korte boeken.

Mijn nacht met Vedder‘Ik wil ervoor zorgen dat ik niet vergeten word.’ Eigenlijk bedoelt Noor hiermee niet zichzelf, maar haar vader. Hij is plotseling overleden en hoewel Noor hem ontzettend mist, merkt ze tot haar schrik dat ze soms een paar uur niet aan hem heeft gedacht. De angst om haar vader te vergeten wordt steeds groter. Dan klopt Vedder op haar slaapkamerraam. Hij neemt haar een nacht mee op zijn Harley en zorgt ervoor dat ze het verlies van haar vader letterlijk een plek kan geven. Mijn nacht met Vedder is het verhaal van twee jongeren die elkaar weten te vinden tijdens een nacht die ze nooit zullen vergeten.

Klik hier om Mijn nacht met Vedder te bestellen bij Bol.com.

3. Pleegkind, geschreven door Claire Keegan: 96 pagina’s

Pleegkind is een Booker Prize finalist én met dit boek heeft Claire Keegan de prijs ‘Irish novel of the Year’ gewonnen.

PleegkindEen klein meisje wordt naar pleegouders gestuurd op een boerderij op het platteland, ze weet niet waarom. In het huis van deze familie vindt ze een warmte en genegenheid die ze nooit eerder heeft meegemaakt, en onder hun hoede bloeit ze langzaam op. Maar dan ontdekt ze waarom haar ouders haar hebben weggestuurd en realiseert ze zich hoe kwetsbaar deze idylle is.

Klik hier om Pleegkind te bestellen bij Bol.com.

Dunne boeken tot 150 pagina’s

4. Gegijzeld, geschreven door Chinouk Thijssen: 104 pagina’s

Gegijzeld is een thriller die geschreven is door de Nederlandse auteur Chinouk Thijssen. Het boek is onderdeel van de Kluitman novelles-serie: een serie boeken die erg kort is.

GegijzeldEen van de jongens staat met een pistool op het hoofd van Casper gericht. ‘Als hij over een half uur nog niet heeft gereageerd…’ Hij kijkt om zich heen en draait zich dan terug naar Casper. ‘Ik zweer het je, jongen, dan zijn jullie allemaal dood.’ Het is het einde van het schooljaar en Yasmine en Jason zijn uitgenodigd voor het feest van hun klasgenoot Casper in de enorme villa van zijn ouders. Het belooft het feest van de eeuw te worden. De avond krijgt echter een onverwachte wending wanneer een groep oudere jongens binnenkomt. Ze verbieden iedereen om het huis te verlaten totdat ze hebben waar ze voor gekomen zijn. Langzamerhand verandert het droomfeest in een nachtmerrie…

Klik hier om Gegijzeld te bestellen bij Bol.com.

5. Buurtsupermens, geschreven door Sayaka Murata: 144 pagina’s

Als je op zoek bent naar een uniek verhaal, geschreven door een Japanse auteur, dan is Buurtsupermens een echte aanrader. Het boek telt maar 144 pagina’s en je hebt het in een mum van tijd uit.

BuurtsupermensDe 36-jarige Keiko Furukura heeft al haar halve leven een uitzichtloos baantje als medewerkster van een Japanse buurtsupermarkt, en is daar volkomen tevreden mee. Van de mensen om haar heen begrijpt ze weinig, maar gelukkig heeft ze haar werk. Dáár heeft ze een functie, een handleiding om te volgen en collega’s wiens gedrag, kledingstijl en manier van praten ze kan imiteren. Hoewel Keiko zelf geen vuiltje aan de lucht ziet oefent haar omgeving steeds meer druk op haar uit om toch vooral een échte carrière na te jagen, of anders in elk geval snel een man te vinden, met alle gevolgen van dien. Buurtsupermens is een hartverwarmend, tikje nerdy en bevreemdend verhaal over een onvergetelijke outsider die zich afvraagt waarom normaal zo normaal is. Met veel humor en een scherpe pen bevraagt Murata de alomtegenwoordige druk om te conformeren – in een wereld vol ingewikkelde sociale conventies en vakjesdenkers.

Klik hier om Buurtsupermens te bestellen bij Bol.com.

Dunne boeken tot 200 pagina’s

6. Wees Lucie, geschreven door Astrid Boonstoppel: 160 pagina’s

Astrid Boonstoppel won in 2020 de Jonge Jury Debuutprijs en Wees Lucie is een leestip van de Jonge Jury 2023. Dit boek is onderdeel van de Blossom Book Shorties-series.

Wees LucieLucie en haar moeder Hedwig woonden in bruisende grote steden, in piepkleine dorpjes en zo ongeveer alles daartussenin. En nu kan Lucie ook Cressville aan dat veel te lange rijtje toevoegen. Wie haar vader is, weet Lucie niet en dat kan haar ook weinig schelen. Ze heeft haar moeder en dat is genoeg.

Maar deze keer is alles anders. In Cressville ontmoet ze Jo, Fraser en Takeo, bij wie ze zich al gauw thuis voelt. Tegelijkertijd lijkt haar moeder iets voor Lucie achter te houden – en dat is niets voor haar. Wat is er met Hedwig aan de hand? En wat probeert ze te verbergen?

Klik hier om Wees Lucie te bestellen bij Bol.com.

7. De wafelfabriek, geschreven door Roman Helinski: 176 pagina’s

De wafelfabriek is een heerlijk meeslepend verhaal dat maar 176 pagina’s telt.

De Wafelfabriek.jpeg

De werknemers van de wafelfabriek leven al jaren op het ritme van hun wafelmachines. Tot op een dag Arka Narovski zich aandient, een charismatische en boomlange ex-militair. Niet lang na zijn entree leggen de werknemers plotseling de productie stil. Een opstand volgt. Maar tegen wie of wat precies, en waarom?

De wafelfabriek is een tijdloze roman over het gemak waarmee de massa te misleiden is, maar ook over de wens om misleid te worden.

 

Klik hier om De wafelfabriek te bestellen bij Bol.com.

8. De alchemist, geschreven door Paulo Coelho: 192 pagina’s
De alchemist

De jonge schaapherder Santiago heeft één grote wens: de wereld bereizen tot in alle uithoeken om zo uit te vinden hoe deze in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een zoektocht. Na veel omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: ‘Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren (…) Waar je hart is, is ook je schat.’

Wereldwijd zijn er van De alchemist meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht.

Klik hier om De alchemist te bestellen bij Bol.com.

Vond je dit een leuk artikel om te lezen? Wellicht zijn deze artikelen ook wat voor jou!

Vond je dit een handig artikel? Sla hem dan vooral op in je Pinterest.👇

Welk korte boek kun jij aanraden?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *