Boekrecensies,  Young adult

Dumplin’ – Julie Murphy


Toen ik de achterflap van Dumplin’ las, wist ik dat ik deze moest lezen! Tijdens mijn vakantie in Spanje was het boek eindelijk aan de beurt. Vandaag vertel ik je meer over het leven van Dumplin’ en wat ik daarvan vond.

Willowdean Dickson heeft een maatje meer en vindt dat geen probleem, terwijl iedereen om haar heen geobsedeerd is door de aankomende missverkiezing. Pas als Will een relatie krijgt met haar oogverblindend knappe collega Bo, begint ze te twijfelen over haar figuur. Om haar zelfvertrouwen terug te krijgen, besluit Will het meest afschuwelijke te doen dat ze zich kan voorstellen: ze geeft zichzelf op voor de Clover City’s Missverkiezing. Gaandeweg laat Will niet alleen Clover City versteld staan, maar vooral zichzelf.

Willowdean, ook wel Will of Willow genoemd (en door haar moeder Dumplin’), woont in een klein dorpje in Amerika: Clover City. In het stadje is niet veel te beleven, maar één ding waardoor de stad ieder jaar weer in rep en roer staat is de Missverkiezing. Een traditie die in ere wordt gehouden. Will heeft een maatje meer, maar daar geeft ze zelf niets om. Toch wil ze graag ook wat haar beste vriendin heeft: een leuk vriendje. Wanneer ze aandacht krijgt van haar knappe collega Bo, begint ze wat meer te twijfelen over haar eigen lichaam. Voorheen deed ze dat nooit en gaf ze er ook niks om als haar moeder haar weer op een dieet probeerde te krijgen. Om te laten zien dat je met een maatje meer ook meetelt, schrijft ze zich in voor de Missverkiezing. Iets waarvan ze nooit had gedacht dat ze eraan zou meedoen. En hiermee moedigt ze meteen ook een aantal andere meiden aan om mee te doen, die zichzelf nooit op het podium hadden zien staan.

“Dumplin’ is een heerlijk luchtig boek, met de nodige humor”

Wat vond ik Dumplin’ een ontzettend komisch verhaal. Sowieso las het boek echt als een trein en door de zelfverzekerd van Willow kreeg ik echt respect voor haar. Ik denk dat wij vrouwen allemaal in onze puberteit hebben getwijfeld aan ons lichaam. Willow doorbreekt dit taboe en geeft er niet zoveel om wat anderen van haar vinden. Ik denk dat dit een mooie boodschap is voor de wat jongere lezer. Af en toe vond ik Willow wel een beetje koppig. Vooral in een deel van het boek wanneer ze ruzie krijgt met haar beste vriendin. Het duurt voor mijn gevoel echt jaren voordat ze het eens fatsoenlijk uitpraten. Maar doordat ze niet meer met haar vriendin omgaat, leert ze wel andere mensen kennen die ook niet allemaal even perfect zijn. Net als ieder tienermeisje struggelt ook Will met haar gevoelens voor jongens. Dit boek heeft de perfecte ingrediënten voor een lekker luchtig verhaal met de nodige humor. Ik heb zeker een paar keer moeten glimlachen vanwege bepaalde gebeurtenissen en uitspraken. En ik vind het ook mooi dat een meisje met wat meer rondingen een keer de hoofdpersoon is in een boek.

Dumplin

Titel: Dumplin’
Auteur: Julie Murphy
Verschenen: augustus 2016
Pagina’s: 320
Uitgever: Moon

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *