Drie vrienden, een huis
Roman

Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) – Astrid Harrewijn

Astrid Harrewijn komt met een nieuw drieluik! Na haar ‘Miss-serie’ slaat ze een hele andere weg in met haar Drie vrienden serie. Noor, Joost en Kiki werken op het Museumplein, maar mogen in huis niet praten over het werk. En dat is soms moeilijker dan het lijkt.

Sommige dingen doe je gewoon niet als je halverwege de dertig bent. Zoals je veilige vaste baan, je huis in Limburg en het vooruitzicht van een bruiloft inruilen voor een tijdelijke baan bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Noor doet het wél, tot verdriet van haar ouders en haar vriend. Ze betrekt samen met haar jongere zusje Kiki en studievriend Joost een verwaarloosd pandje aan de Herengracht. Kiki is bewust single, het zwarte schaap van de familie en ziet de wereld als haar speeltuin. Ze werkt voor Jeff Koons en brengt zijn spraakmakende tentoonstelling naar het Stedelijk. Joost, een vriendelijke maar ietwat stoffige vrijgezel, werkt als adviseur bij het Rijksmuseum.

Noor, Kiki en Joost delen lief, leed en de voordeur met elkaar en kennen maar één harde regel: thuis wordt er niet gesproken over het werk op het Museumplein. Terwijl het huis een verbouwing ondergaat ontdekt Noor zichzelf, de waarde van vriendschap, en een groot schandaal in de kunstwereld. Kortom: ze ontdekt het leven.

Noor is halverwege dertig, werkt als conservator bij het Van Gogh Museum in Amsterdam terwijl haar jeugdliefde Ewald in Zuid-Limburg woont. Dit betekent dat ze elkaar alleen in weekenden kunnen zien, en zelfs dan blijft Noor liever in Amsterdam. Die relatie zit ergens niet goed… Noors liefde voor kunst is groter dan die voor Ewald. Haar jongere zusje Kiki geniet volop van het leven. Ze is single, reist de hele wereld rond en heeft vooral niet de behoefte om zich te hechten. Ze is werkzaam in dezelfde branch: ze werkt als assistente voor kunstenaar Jeff Koons. Noor is op zoek naar een nieuwe verblijfplaats en komt toevallig oude studievriend Joost tegen. Hij is archeoloog en kunsthistoricus en werkt bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij heeft nog twee plekken over in zijn huis. Herengracht 86 wordt de plek waar ze met z’n drieën gaan wonen. Soms zijn ze met zijn vieren, als klusjesman Gijs er is. Ze hebben één regel: er wordt niet gepraat over het werk. Maar dan stuit Noor op een groot kunstschandaal….

Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) is een kunstzinnige roman met sterke dialogen.

Ik moest even inkomen in het boek. Ik las al eerder boeken van Astrid Harrewijn, maar met dit boek (dat het eerste boek van een drieluik is!) is ze een heel andere weg ingeslagen. Heel het boek draait om kunst. Dat was even wennen! Het is een kunstzinnige roman waarin de dialogen van Harrewijn weer erg goed zijn. In een interview dat ik hield met haar (in het Cobra café in Amsterdam, een café dat ook vaak terugkomt in haar boek) voor mijn studie, vertelde ze me dat ze goed is in het schrijven van dialogen, en nu snapte ik het! Haar dialogen gaan zo vanzelf en het lijkt alsof je echt bij het gesprek bent. Ook vind ik het heel knap dat ze het heeft aangedurfd om zoveel research te doen naar Van Gogh, want hier draait zo ongeveer heel het boek om. Ik heb hierdoor ook weer wat kennis opgedaan over de roodharige kunstenaar!

Ik moest in het begin dus even inkomen in het verhaal, maar toen ik het verhaal eenmaal te pakken had, had ik Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) in een mum van tijd uit. Dit verhaal stond dus volledig in het teken van Noor, maar de volgende boeken zullen gaan over Kiki en Joost. Ik ben heel benieuwd wat voor avonturen zij gaan beleven! Ik wil trouwens nog even zeggen hoe leuk ik de kaft van dit boek vind. Echt heel tof dat Astrid zelf ook op de cover staat, te herkennen aan haar krullerige haar.

Meer recensies lezen van de boeken van Astrid Harrewijn? Klik dan hier.

Drie vriendenTitel: Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)
Auteur: Astrid Harrewijn
Verschenen: Februari 2016
Pagina’s: 304
Uitgever: Boekerij

bol-button

Rating: 3,5/5

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.