ebook
Boeken

Door e-books wordt er meer gelezen!

Onlangs is er een onderzoek uitgekomen waaruit blijkt dat mensen die e-books lezen, veel meer zijn gaan lezen. Interessant! Ik bekeek wat er nog meer uit het onderzoek is gekomen.

E-books worden steeds meer gelezen

Maar liefst vier van de tien consumenten heeft de afgelopen twaalf maanden een e-book gelezen. En van die vier consumenten leest ruim een derde (36%) vaker dan een keer per week. Hoera! Ook grappig: meer dan de helft leest al langer dan twee jaar e-books. Deze groep bestaat voornamelijk uit hoog opgeleide vrouwen en spannende fictie staat stipt op nummer één bij meest gelezen genres. Overigens is dit ook het meest gelezen genre bij papieren boeken.

Waarom kiezen mensen voor een e-book?

Allereerst is het makkelijk te downloaden, je hebt het zo in huis! Verder is een erg belangrijke reden dat het gewoonweg ruimte scheelt in huis. Vooral mannen kiezen graag voor een e-book omdat ze hier dingen aan kunnen toevoegen. Zinnen markeren, notities eraan toevoegen etc.

Liever een e-book of een papieren boek?

Dat verschilt heel erg! Als mensen op vakantie zijn, kiezen ze graag het e-book. Omdat dit gewoon makkelijk mee te nemen is. Ook tijdens het reizen kiezen mensen eerder voor een e-book dan een papieren boek. Thuis op de bank is de verdeling weer anders. Daar pakken mensen net zo lief een papieren boek op als een e-book.

Een e-book heeft een positief leesgedrag

Kijk, dat willen we horen! Een derde van de e-book lezers geeft aan dat ze meer zijn gaan lezen sinds zij lezen op een e-reader. Hierdoor beleven ze ook meer leesplezier in het algemeen. Een e-book is makkelijker erbij te pakken. Een papieren boek lezen ze dan wel sneller in één ruk uit, terwijl ze vaak meer de tijd nemen om een e-book te lezen.

Prijzen van e-books

Zeven van de tien e-book lezers vinden de prijzen van e-books te hoog. Zij zouden ook vaker een e-book kopen als het goedkoper zou zijn. Ook een van de redenen waarom 13% gebruik maakt van een abonnementsdienst. Het grootste deel maakt gebruik van de populaire dienst Kobo Plus. Op nummer twee staat de Online Bibliotheek.

Naast het lezen van e-books worden papieren boeken nog steeds enorm veel gelezen (gelukkig maar!).
Het onderzoek is super interessant om eens door te kijken. Vooral om de grafiekjes eens te zien. Leuk vind ik overigens dat young adult er ook in opgenomen is. (Zo leest 12% een young adult als e-book)

Bron

Lees ook: Heb ik liever een e-book of een papieren boek?

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *