Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Young adult

Donkerblauwe woorden – Cath Crowley

Julia, van de Adorable Bookclub, mocht het boek Donkerblauwe woorden van Cath Crowley lezen en vond het boek erg mooi. Benieuwd waarom ze dat vindt? Je leest het in deze recensie!

In de tweedehandsboekwinkel van Henry’s vader staat een kast met boeken waarin klanten mogen schrijven. Mensen omcirkelen woorden die ze mooi vinden, onderstrepen zinnen of ze laten boodschappen achter in de kantlijn: gedachten, vragen, wensen. Sommigen laten brieven achter tussen de bladzijden. Brieven aan schrijvers, aan (ex-)vrienden of vriendinnen. In deze kast laat Rachel een liefdesbrief achter voor haar beste vriend Henry, vlak voordat ze gaat verhuizen…

Maar al vrij snel in het begin gaat Rachel terug naar haar oude woonplaats na drie jaar weggeweest te zijn. In die drie jaar is ze haar broer verloren, durft ze de oceaan niet meer in en heeft ze haar eindexamen niet gehaald. Oftewel; ze is een andere Rachel dan toen ze vertrok. En als daar ook nog bij komt dat Henry nooit gereageerd heeft op haar liefdesbrief, zijn al helemaal alle poppen aan het dansen als ze ook nog eens bij hem in de boekwinkel komt werken. In de tussentijd heeft Henry zijn eigen issues met zijn knipperlichtrelatie met Amy, de mogelijke verkoop van de boekwinkel en het feit dat hij geen idee heeft waarom Rachel zo raar doet. Donkerblauwe Woorden volgt Rachel en Henry, de vernieuwing van hun vriendschap en hun zoektocht naar hoe ze om moeten gaan met alle grote veranderingen.

“Een prachtig en meeslepend verhaal over liefde, vriendschap en dood”

Toen ik begon aan dit boek wist ik niet zo goed waar ze heen gingen met het verhaal. Het is als het ware alsof je een kijkje neemt in het leven van Rachel en Henry. Naast dat je Rachel’s kant van het verhaal leest, lees je ook Henry’s kant van dezelfde gebeurtenissen én de brieven die in de boeken zijn gestopt. Daarnaast begint elk hoofdstuk met een mooie quote die in dat hoofdstuk te vinden is, waardoor je wilt blijven lezen. Het geeft ook een aparte draai aan het verhaal en zorgt ervoor dat het geen standaard young adult boek is. De vele quotes van klassieke verhalen en poëzie geeft het verhaal een diepere dimensie. Donkerblauwe Woorden zou omschreven kunnen worden als een prachtig en meeslepend verhaal dat over liefde, vriendschap, de dood en het leven gaat.

Ik denk oprecht dat iedereen dit boek moet lezen. Cath laat heel duidelijk zien wat de dood doet, niet alleen met de persoon maar ook met vrienden. Verder geeft ze heel mooi aan hoe bepaalde beslissingen in het leven invloed hebben op je omgeving. Ze zet je aan het denken over hoe snel het leven kan gaan en dat we er het beste van moeten maken.

Donkerblauwe woorden

Titel: Donkerblauwe woorden
Auteur: Cath Crowley
Verschenen: april 2017
Pagina’s: 352
Uitgever: Young & Awesome
Originele titel: Words in deep blue

bol-button

Rating: 4,5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.