Documentaires,  Netflix

Documentaire tip op Netflix – Avicii: True Stories

Volg de spectaculaire opkomst van Tim Bergling, beter bekend als Avicii, van Zweedse tiener tot het creatieve brein achter de megahits als Wake me Up en Levels.

Avicii: True Stories

Afgelopen week keek ik de documentaire Avicii: True Stories op Netflix. Tim Bergling overleed 20 april 2018 door zelfmoord. Het is onmogelijk om tijdens het zien van deze documentaire geen medelijden te krijgen met de jonge Zweed. Hij creëerde de ene na de andere monsterhit, maar in deze documentaire blijkt dat hij enorm veel last heeft van het te drukke tourschema dat zijn management hem altijd heeft opgelegd en de roem. Paniekaanvallen en fysieke problemen dwingen hem dan ook om niet meer op te treden. De documentaire geeft een weinig rooskleurig beeld over de muziekwereld.

Wanneer Avicii doorbreekt met de hit Levels, begint het gekkenhuis. Zijn manager Arash zegt nog – de documentaire is dan nog geen kwartier bezig – “Tim is going to die.” De vele optredens, interviews en het reizen zullen hem opbreken. De documentairemakers wisten toen nog niet hoe het leven van de Zweedse DJ tragisch zou eindigen binnen een half jaar nadat de documentaire werd uitgebracht. Met die gedachte kijk je constant met veel medelijden naar de documentaire. Je ziet dat Tim ongelukkig is. Hij staat op de gaafste plekken te draaien, waar heel veel mensen een moord voor zouden willen plegen, maar hij haalt er geen energie meer uit.

In de documentaire zie je hoe hij het toch probeert vol te houden, maar het moordende schema van honderden shows in een jaar maakt hem letterlijk kapot. Het lijkt wel of niemand in de gaten heeft hoe zwaar hij het heeft. Iedereen laat het maar gewoon gebeuren. Dat zorgt voor redelijk wat frustratie als kijker. In 2016 stopt hij definitief met touren. Hij geeft nog een paar shows, waarvan de laatste op Ibiza is.

De laatste vijf minuten van de documentaire zijn rustgevend: Tim geniet van zijn privacy en rust op een eiland en is bezig met nieuwe muziek. Je gunt hem dit zó erg. Het lijkt goed met hem te gaan. In de aftiteling verschijnt dat zijn muziek ‘snel’ uitkomt. Het is hartverscheurend dat hij een paar maanden later levenloos is gevonden op dezelfde plek. Deze documentaire heeft me echt aan het denken gezet en ik heb echt medelijden met hem.

Nog wel even een kritische noot over de documentaire: jammer dat zijn familie niet aan het woord komt! Je bent benieuwd hoe zijn band is met hen. Verder komen andere grote DJ’s, zoals David Guetta en ‘onze eigen’ Tiësto.

Heb jij Avicii: True Stories al gezien? 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.