Filmrecensies,  Films,  Netflix

Documentaire: The September Issue


The September Issue is een documentaire die al een aantal jaar terug is uitgebracht. Ik weet nog dat mijn moeder me toen graag mee naar de docu in de bioscoop wilde nemen, maar dat het er om de een of andere reden toen niet van is gekomen. Nu, jaren later, keek ik hem op Netflix.

De Vogue van september 2007, ook de ‘Fashion Bible’ genoemd, woog meer dan twee kilo. Voor THE SEPTEMBER ISSUE kreeg filmmaker R.J. Cutler als eerste en enige de toestemming om hoofdredactrice en modepaus Anna Wintour te volgen achter de schermen. Met haar beruchte bikkelharde leiderschap bestuurt zij het magazine, en bij uitbreiding de hele modewereld.

De Amerikaanse Vogue, hét tijdschrift als het om fashion gaat. Vroeger droomde ik van een carrière bij een modetijdschrift, vandaar dat deze documentaire ook altijd mijn aandacht heeft gegrepen. Nu, een aantal jaar later, keek ik hem eindelijk. Ik vind dat The September Issue heel goed laat zien hoe het er op een redactie van een groot modetijdschrift aan toe gaat. Ik vond het totaal niet verrassend om te zien wat voor ijskoningin Anna Wintour is, want let’s be honest, dat wist ik al voordat ik de documentaire had gezien. Na het zien van de documentaire weet ik wel een ding zeker: ik zou het geen dag uithouden met haar als baas.

‘Anna Wintour laat in de gehele documentaire geen enkele emotie zien’

Toch krijg je tijdens het zien van de documentaire wel een soort van respect voor Anna Wintour. De ijzersterke hoofdredactrice weet wel één van de grootste magazines ter wereld te runnen. Ik kan me er zeker iets bij voorstellen dat je dan stevig in je schoenen moet staan. Wel vind ik het jammer om te zien dat ze niet altijd op de kwaliteiten van haar personeel vertrouwt. Uiteindelijk is het echt Anna’s tijdschrift en zij doet wat zij wilt. Ik vind het interessant om te zien hoeveel macht de Vogue in de modewereld heeft in Amerika. Het tijdschrift wordt aanbeden door vele designers, die er alles aan doen om te verschijnen in het dikste nummer van het jaar. Het gaat soms tot slijmen toe, iets waar ik denk ik veel te nuchter voor ben. De Vogue wereld is nep, dat bewijst ook weer deze documentaire. Toch interesseer ik me erin en vind het boeiend hoe het eraan toe gaat. Ik vind het knap hoe deze documentaire is neergezet en ik denk dat het heel erg aansluit bij de realiteit. Mocht je je interesseren in dit wereldje, dan kan ik de documentaire echt aanraden. Het is zeker de moeite waard om eens te bekijken.

The September Issue

Titel: The September Issue
Regie: R.J. Cutler
Verschenen: 17 september 2009
Duur: 90 minuten
Cast: Anna Wintour, Thakoon Panichgul, André Leon Talley
Genre: Documentaire

Rating: 7.5/10

Danique (29) is content producer bij een gebiedsontwikkelaar en is dol op goede boeken. Daarnaast houdt ze van lekker eten (sushi!) en is ze gek op reizen.

2 Comments

  • Ayla

    Oh wat naar zeg, ik zou dat ook echt niet kunnen! Ik denk dat de mensen die met haar werken haar echt als een soort grootheid moeten zien, anders kan je volgens mij niet zo je eigen mening aan de kant zetten. On the other hand, ik denk dat wij Dutchies daar sowieso minder goed in zijn dan de Amerikanen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.