Netflix

Documentaire – The Keepers

Niet heel lang geleden werd er een nieuwe (meerdelige) documentaire aan Netflix toegevoegd: The Keepers. In The Keepers wordt het misbruik in de katholieke kerk aan het licht gebracht, onder andere door non Cathy Cesnik. Maar zodra zij achter dit geheim komt, vormt ze al snel een gevaar. Een gevaar dat uit de weg moet worden geruimd.

Deze docuserie onderzoekt de decennia-oude moord op zuster Catherine Cesnik en het vermoedelijke verband met een priester die van misbruik wordt beschuldigd.

Op 7 november 1969 verdween de non Cathy Cesnik. Ze ging naar het winkelcentrum bij haar in de buurt om een trouwgeschenk voor haar zus te kopen. Ze keerde nooit terug van haar uitstapje en werd al snel gemist door veel leerlingen van de meisjesschool in Baltimore. Haar lichaam werd twee maanden later gevonden, maar het is nooit helemaal duidelijk geworden wie haar vermoord heeft. Wel zijn er enkele vermoedens, die in de serie duidelijker worden.

De documentaire op Netflix is een reconstructie van zeven afleveringen. De zaak is inmiddels een cold case maar speelt nog altijd een belangrijke rol in veel levens. The Keepers is veel meer dan enkel het oplossen van de moord op Cathy Cesnik want al snel wordt het duidelijk dat op de meisjesschool in Baltimore waar ze werkte, jonge meisjes misbruikt werden door de priesters die er werkten. Dit misbruik vanuit de katholieke kerk, is al die jaren in de doofpot gestopt, tot het rond 1993 allemaal aan het licht kwam. Wat blijkt: Cathy Cesnik wist ook van het misbruik en heeft een van de priesters die ervan verdacht wordt misbruik te hebben gepleegd, hiermee geconfronteerd. Een paar dagen later was ze dood.

Twee oud-leerlingen van de meisjesschool in Baltimore doen er alles aan om de waarheid boven tafel te krijgen. Ze hebben een Facebookpagina opgericht waar ze alle tips op verzamelen en mensen vragen om informatie te delen. Heel hun leven staat in het teken van deze zaak en nog steeds gaan ze zelf op onderzoek uit en interviewen ze betrokkenen of mensen die meer weten over deze zaak. Ze willen niets liever dan gerechtigdheid.

Wat ik sterk vind aan deze zevendelige documentaire, is dat er ontzettend veel mensen aan het woord komen. Mensen die ooit betrokken waren met de zaak, zoals de politie, of de afdeling zedenmisdrijven. Maar ook slachtoffers van het misbruik, familie van verdachten en zelfs een aantal verdachten van de moord op Cathy Cesnik.

Naarmate de serie vordert, merk je dat het allemaal samenhangt. Er is een organisatie in dit verhaal die alles probeert te boycotten: de katholieke kerk. Al die tijd hebben ze geprobeerd deze zaak te doen vergeten en zodra een priester werd beschuldigd van iets, werd hij overgeplaatst. Het is bijzonder dat zelfs de politie soms niet te vertrouwen was! De meisjes durfden in de tijd van het misbruik zelf niet naar de politie te gaan, maar jaren later wanneer één iemand gaat, treden er steeds meer slachtoffers naar buiten. Alleen krijg je dan het probleem dat het een jarenoude zaak is, die inmiddels verjaard is.

The Keepers is een interessante documentairereeks die heel veel vragen en verwarring oproept. Je vraagt je af hoe zoiets kan gebeuren zonder dat er al die tijd iets aan is gedaan. Zoveel mensen hebben geleden en hebben pijn door het toedoen van één priester. En die priester is nooit veroordeeld, dus kon hij gewoon zijn gang gaan. Ook de moord op Cathy Cesnik blijft een raadsel. Al met al een aanrader om te kijken, ook al kreeg ik er soms de kriebels van.

Heb jij deze documentaire al gezien op Netflix?

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply naomi oktober 16, 2017 at 11:10

    Klinkt als een hele goede en interessante docu, ga hem zeker een keer kijken!

    x

  • Reply 3 x docu's voor Making a Murderer fans - Adorable Books januari 8, 2019 at 06:00

    […] iets andere soort documentairereeks is The Keepers. Deze docuserie onderzoekt de decennia-oude moord op zuster Catherine Cesnik en het vermoedelijke […]

  • Leave a Reply