Netflix

Documentaire – Gaga: Five Foot Two

lady gaga documentaire

Lady Gaga is een van de grootste sterren in de wereld, maar wat weten we nu eigenlijk over haar? In de documentaire Gaga: Five Foot Two (die sinds afgelopen week op Netflix staat) krijgen we een kijkje achter de schermen in de wereld van Lady Gaga. 

Volg pop-provocateur Lady Gaga bij de release van een nieuw album, de voorbereiding op haar Super Bowl-optreden en haar strijd met haar lichamelijke en emotionele problemen.

Vergeet de hysterische freakshow-outfits van Lady Gaga, ze is helemaal back to basic. Maak kennis met de Stefani Germanotta (haar echte naam). Tien jaar geleden brak ze door met de pophits Just Dance en Poker Face en de nummer één hits volgden in een rap tempo. Bad Romance, Born This Way en Alejandro, we kennen ze allemaal uit ons hoofd (tenminste, ik wel). En we kennen ook allemaal haar krankzinnige outfits. Haar gezicht verscholen achter zonnebrillen, maskers of kilo’s make-up, om nog niet te spreken over haar choquerende vleesjurk en andere excentrieke kledingstukken.

In deze documentaire zien we dat Stefani een switch heeft gemaakt. Oké, heftige eyeliner à la Amy Winehouse mag niet ontbreken, maar voor de rest houdt ze het bij kort afgeknipte spijkerbroeken en simpele witte t-shirts. Die dan soms wel zo kort zijn dat je haar borsten ziet. Maar zichtbare uitgroei en joggingsbroeken, het kan haar allemaal niks schelen. Terwijl ze buiten zit te brainstormen met haar team, trekt ze ineens haar bikini uit, “want dat is toch veel comfortabeler?”

Gaga wordt gevolgd op goede en slechte dagen. En van die laatste zijn er heel wat. Emoties en tranen zitten hoog: liefdesverdriet, rouw en fysieke pijn. Stefani lijdt aan fibromyalgie en daar kan een leger privémasseurs en dokters niet veel aan doen. Ze kermt van de pijn en dat verklaart waarom ze in oktober niet in de Ziggo Dome te zien zal zijn met haar nieuwe tour. De naam van de documentaire wijst niet voor niets naar de lengte van de zangeres (five foot two): ze is maar 1.55 lang en in deze docu zien we haar ware zelf, zonder alle opsmuk die daar voorheen bij kwam kijken.

Met haar nieuwe album Joanne breekt een nieuw tijdperk aan in haar carrière. De elektronische dancehits zijn van de baan en maken plaats voor rauwe songs met een country/rock-achtige sound. Haar album refereert naar haar tante Joanne, die op 19-jarige leeftijd stierf aan lupus. De scène waarin Stefani het lied Joanne aan haar oma laat horen, is de verdrietigste uit de docu, houd zakdoekjes gereed! Ook spreekt ze haar mening uit over haar eeuwig durende vete met Madonna, met wie ze vanaf het begin van haar carrière wordt vergeleken: “So the thing with like me and Madonna, for example, is that I admired her always, and I still admire her no matter what she might think of me.”

De scènes waarin ze kermt van de pijn, vond ik indrukwekkend. Ik wist niet dat Gaga leed aan deze heftige pijnen en krampen. Terwijl haar album Joanne is uitgelekt, ligt zij op de behandeltafel waar ze injecties voor haar spieren krijgt. En vlak voordat ze moet optreden op de negentigste verjaardag van Tony Bennett, ligt ze nog te huilen van de lichaamspijn. Waarna ze toch een geweldig optreden weet neer te zetten als ze haar strot opentrekt. Ook vertelt ze openhartig over haar relatiebreuken en over het feit dat ze zo eenzaam is. Overdag wordt er altijd tegen haar gepraat, wordt ze opgemaakt en worden haar haren gedaan (want het lijkt alsof ze dit niet zelf doet), maar ’s avonds gaat ze alleen naar bed.

Al met al vond ik Gaga: Five Foot Two een indrukwekkende en vermakelijke documentaire. Ik heb nog meer respect voor deze vrouw gekregen dan ik al had. Bovendien vind ik het altijd leuk om een kijkje achter de schermen te kunnen nemen van beroemde mensen. Want eigenlijk zijn dit ook maar gewoon mensen. Tijdens deze documentaire moest ik regelmatig denken aan Amy Winehouse en ik hoop maar dat het beter afloopt met Lady Gaga, want ook hier is drugs- en drankgebruik aanwezig. En dat zou zonde zijn, want wat heeft Gaga een dijk van een stem.

Heb jij Gaga: Five Foot Two al gezien op Netflix? 

Tedje (1993) leest het liefst romans, maar een spannende thriller wordt ook altijd gewaardeerd. Ze werkt als freelance content creator en je kunt haar wakker maken voor lekker eten.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.