Boeken,  Roman

Dit leven is van jou – Tatiana de Rosnay

Een nieuw (of juist oud?) boek van Tatiana de Rosnay, bekend van Haar naam was Sarah. Ik kon niet wachten om Dit leven is van jou van Tatiana de Rosnay te lezen. De recensie van het boek vind je hier.

Waar gaat Dit leven is van jou van Tatiana de Rosnay over?

De achttienjarige, introverte Martin Dujeu woont met zijn vader in het gegoede 15de arrondissement van Parijs. Zijn moeder is op jonge leeftijd overleden en met zijn vader heeft hij een slechte band. De enige twee liefdes in Martins leven zijn zijn hond en literatuur. Tot hij op een ochtend Célestine ontmoet, een dakloze dame die haar toevlucht heeft gezocht in een portiek in zijn straat. Wat begint als een ontmoeting vol vooroordelen, groeit uit tot een hechte vriendschap tussen twee mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, maar een gedeelde passie ontdekken.

De zware winter blijkt echter te veel voor Célestine en vanuit het ziekenhuis wil ze Martin nog één keer bedanken, op een wel heel bijzondere manier…

Bijzonder. Dit boek heeft 26 jaar in een doos van Tatiana de Rosnay gelegen. Dit leven is van jou is haar laatst uitgegeven boek, maar het eerste boek dat ze ooit schreef. In 2019 besloot ze het manuscript onder het stof vandaan te halen en het uit te geven. Dit is niet haar sterkste boek, maar je ziet al wel dat de jonge De Rosnay talent had.

Het boek gaat over de 18-jarige Martin. Een lange, slungelige jongen die geen zin heeft in school, maar wel graag schrijft. Hij woont bij zijn vader, zijn moeder is overleden toen hij 2 jaar was. De band met zijn vader is slecht; hij wisselt nauwelijks een woord met hem. Veel sociale contacten lijkt Martin niet te hebben, behalve zijn vriend Oscar, een puber vol hormonen. Op een gegeven moment raakt Martin aan de praat met een zwerver: Célestine du Bac. Hij kan het goed met haar vinden en gaat voor haar zorgen; hij brengt haar eten en sigaretten. Dit is het begin van een bijzondere vriendschap.

Het tweede deel van het boek speelt zich in Marokko af. Hier laat ze wat steekjes vallen en vind ik het verhaal niet helemaal tot zijn recht komen. Het is allemaal te veel, en dat is jammer! Desalniettemin is dit boek het lezen waard, al is het alleen maar om het eerste deel.

‘Dit leven is van jou is een hartverwarmend boek met een vleugje magie’

Het boek bevat een vleugje magie, wat Dit leven is van jou extra speciaal maakt. Ik had het boek in een mum van tijd uit. Dat komt ook door de korte, afwisselende hoofdstukken. Soms lees je vanuit het perspectief van Martin, soms lees je over Oscar, dan weer over Célestine of Martins vader. Geef dit boek absoluut een kans, je vliegt er doorheen! Dit is niet een twaalf in een dozijn boek. Het heeft iets bijzonders en als je het boek uitgelezen hebt, zul je er nog vaker aan moeten denken!

Heb jij Dit leven is van jou al gelezen? Bestel hem hier op Bol.com! 

dit leven is van jou

Titel: Dit leven is van jou
Auteur: Tatiana de Rosnay
Verschenen: juni 2021
Pagina’s: 240
Uitgeverij: Ambo|Anthos

bol-button

Rating: 4/5

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *