Voordelen van Goodreads
Lijstjes

Voordelen van Goodreads: waarom elke lezer Goodreads moet hebben

Goodreads is waarschijnlijk geen onbekende naam voor de meeste lezers. Een website (en app) waar jij je gelezen boeken bij kan houden. Het is handig en veel meer dan zomaar een website. Daarnaast kom je ook in contact met andere lezers en leer je nieuwe boeken kennen! In dit artikel hebben wij een aantal voordelen van Goodreads op een rij gezet. 

Laatste update: februari 2024

De voordelen van Goodreads

Wil je Goodreads gaan gebruiken en ben je op zoek naar wat voordelen? Goodreads is een hele handige online tool die je kunt gebruiken om je gelezen boeken bij te houden of om inspiratie op te doen. Hieronder staan een aantal voordelen van de handige tool!

Goodreads zorgt voor een handig overzicht

Goodreads is erg handig om bij te houden welke boeken je hebt gelezen. Daarnaast kun je heel makkelijk je eigen Reading Challenge bijhouden! Je kiest je eigen aantal dat je wil gaan lezen per jaar en je begint. Je gebruikt de website of de app en kunt ook nog eens bijhouden welke boeken je wil lezen en welke boeken je aan het lezen bent.

Inspiratie opdoen bij andere lezers

Door Goodreads kom je heel makkelijk in contact met nieuwe mensen die ook van lezen houden. Dit is vooral leuk als je zelf weinig vrienden hebt die net zo veel van lezen houden als jij doet. Ook kun je mensen volgen die dezelfde boeken lezen als jij, zo doe je nieuwe inspiratie op. En, het motiveert natuurlijk ook heel erg om anderen te volgen.

Goodreads houdt bij waar je bent gebleven

Vergeet jij ook wel eens een boekenlegger? Wij wel. Door je boeken op Goodreads bij te houden en actuele leesupdates te plaatsen houd je bij waar je bent gebleven. Nooit meer gedoe met: “Waar was ik nou gebleven?”

Goodreads helpt je om nieuwe boeken te vinden!

Goodreads is een geweldig platform waar je inspiratie kunt opdoen. Je kunt zien welke boeken passen bij jouw leesbehoeften, je vindt nieuwe boeken die verschijnen én Goodreads kan jou boeken tippen op basis van andere boeken. Hoe handig is dat?

Vond je dit een leuk artikel? Dan is dit ook wat voor jou!

15 Comments

 • Story addict

  Ik gebruik zelf eigenlijk geen good reads, omdat ik al een account heb op Hebban en niet om wil komen in alle accounts. Is er toch nog een goede reden om over te stappen/ allebei de accounts aan te maken?

  • Jantine

   Voor mij is een groot nadeel van Hebban dat ze alleen Nederlandstalige boeken hebben, terwijl ik veel Engels lees – andersom zijn de meeste Nederlandse boeken wel op Goodreads te vinden, of toe te voegen. Maar als je toch alleen Nederlands leest, is dat natuurlijk geen reden om over te stappen op Goodreads. Verder heb ik me niet genoeg in Hebban verdiept om de verschillen te weten.

 • Bianca Schrijft

  Goodreads was voor mij een start van een challenge, welke in helaas heb laten varen, want door privé omstandigheden gaat dat hem niet worden dit jaar. Nu lees ik even goed nog wel redelijk wat en het is dan leuk om te zien wat je dan zoal gelezen hebt. Al is 1 ding wel jammer. De boeken van startende schrijvers die ze zelf uitbrengen staan er niet in en die lees ik ook van tijd tot tijd. Echt mensen ontmoeten hebben ik nog niet gemerkt, maar heb me wel aangemeld voor het forum.

 • Madelon

  Ik vind goodreads eigenlijk helemaal niet zo’n must. Ik gebruik het eigenlijk alleen voor mijn RC challenge, maar dat is meer omdat ik het handig kan embedden op mn site enzo. Verder doe ik er echt niks mee xD

 • Bettie

  Ik gebruik het nu ook steeds vaker en dan voornamelijk om mijn reading challenge bij te houden. Alleen ik heb eigenlijk maar een paar vrienden op Goodreads en die zijn niet mega actief met lezen/goodreads, dus dat is dan best wel saai.

 • Michelle

  Intussen gebruik ik Goodreads al een aantal jaar :D. Ik vind de grafieken van mijn reading progress ook altijd tof om naar terug te kijken 🙂 . Ik denk dat ik dagelijks mijn account check :’)

 • Janita

  Ik gebruik Goodreads voor mijn reading challenge, voor het maken van lijstjes, ik houd bij welke boeken ik heb, welke boeken ik nog wil kopen, welke boeken ik op dit moment aan het lezen ben en welke boeken ik nog wil lezen. Ik lees veel in het Engels en hier ontdek ik steeds weer nieuwe boeken en maak ik nieuwe boekenvrienden!

 • Aleida

  Ik gebruik al een aantal jaar GoodReads maar ook Hebban. Toch vond ik GoodReads fijner in gebruik. Ik houd op GR mijn reading challenge bij en mijn leesvorderingen. En ook ben ik lid van een super leuke groep genaamd Books Ever After waarmee we onlangs een meet-up hebben gehad wat super leuk was. Wat ook zo fijn is aan GoodReads is dat je zelf nieuwe boeken toe kunt voegen. Bij Hebban gaat dat helaas niet.

 • Nikita

  Goodreads is zo handig! Ik zit er niet zo veel op als Facebook of Snapchat, maar ik hou er wel mijn voortgang bij en ik ontdek soms zelfs nog boeken. Zeker een van mijn favoriete apps op mijn mobieltje 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *