Dief van de nacht
Fantasy

Dief van de nacht – Holly Black

Lange tijd keek ik uit naar het boek Dief van de nacht, geschreven door Holly Black. Het verhaal klonk heel interessant en het boek zag er prachtig uit. In deze recensie vertel ik je meer over het boek!

Waar gaat Dief van de nacht over?

In Charlie Halls wereld is iets bijzonders aan de hand. Een schaduw is niet alleen een stille volger, maar bevat alle mysteries die de eigenaar geheim wil houden of tentoon wil stellen. Om uiting te geven aan hun persoonlijkheid kiezen sommige mensen ervoor hun schaduw naar believen aan te passen, als statussymbool of ter vermaak, maar dit is niet zonder risico. Er wordt namelijk gefluisterd dat dergelijke aanpassingen grote gevolgen kunnen hebben en je zelfs je leven kunnen kosten.
Charlie is een jonge barvrouw die een extra zakcentje verdient door zich te laten inhuren voor allerhande vuile klusjes. Ze woont samen met haar vriend Vince, een lieve, rustige jongen die al zolang Charlie hem kent zonder schaduw door het leven gaat. Volgens haar zus Posey is dat een duidelijk teken dat er iets mis is met Vince, maar Charlie wil er niets over horen. Tot ze betrokken raakt bij de speurtocht naar een mysterieus boek en daarnaast ook nog eens een moord probeert op te lossen. Het spoor voert naar niemand minder dan Vince. Ze wil het niet geloven, maar de twijfel slaat toe: hoe goed kent ze hem eigenlijk?

Dief van de nacht draait om Charlie Hall. Ze leeft in een wereld zoals die van ons. Het grote verschil zit hem erin dat de schaduw deel uitmaakt van iemand zijn persoonlijkheid. Het bijzondere is dat die schaduw zelfs kan worden aangepast – maar dit brengt de grootste risico’s met zich mee. Charlie werkt als barvrouw en krijgt een opdracht: ze moet een moordenaar van iemand zoeken. Een probleem… Alle vingers wijzen naar haar vriend Vince.

‘Dief van de nacht heeft een prachtig omslag!’

Dief van de nacht is het eerste boek dat speciaal voor volwassenen is. Een fantasyboek voor volwassenen! Ik was erg benieuwd wat nu het grote verschil zou zijn. Wat ik zelf heb ervaren is dat de personages ouder zijn, maar dat was dan ook het enige.

Wat ik lastig aan dit boek vind, is dat er veel namen worden gebruikt. Ik was continu in de war. Er waren personages met wel drie namen en daardoor raakte ik de kluts compleet kwijt. Het was voor mijn gevoel ook totaal onnodig om deze personages te gebruiken. Ook vond ik dat het verhaal tamelijk vaag bleef. Tot het einde had je geen idee waar het nou precies over ging en waar het naartoe ging. Ik kreeg het gevoel dat Black de wereld aan het schetsen was, met het idee dat het boek nog een vervolg zou krijgen. Hierdoor kwam het soms over alsof het boek veel te lang was.

Holly Black heeft een hele prettige en vlotte schrijfstijl. Dat merk je aan alles. Je vliegt door het verhaal heen, zelfs op de momenten dat het verhaal niet goed in elkaar zat. Het verhaal wordt zo’n 100 pagina’s voor het einde pas écht interessant, en dat is zonde. Ik denk dat veel mensen zouden stoppen met lezen. Ik deed mee met een buddyread, dus ik las het boek samen met iemand en dat motiveerde me. Anders had ik het boek niet uitgelezen, vrees ik. Teveel onduidelijkheid, teveel namen voor de personages en een gebrek aan een goede verhaallijn. Zonde!

Pluspunten:
+ Prachtig boek, een parel in je boekenkast
+ Een origineel plot om op te pakken

Minpunten:
– Teveel namen voor de personages
– Teveel onduidelijkheid: gebrek aan een goede verhaallijn.
– Cliffhanger.

Ben je benieuwd geworden naar Dief van de nacht? Bestel hem hier op Bol.com

Dief van de nacht

Titel: Dief van de nacht
Auteur: Holly Black
Verschenen: juni 2022
Pagina’s: 568
Uitgever: Boekerij
bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.